Trpíte obsesí, vmetl Juchelka Zdechovskému. Trapné i na vás, reagoval europoslanec

Zdechovský motá několik věcí dohromady, je pověstný tím, že se vyjadřuje ke všemu – od atomových elektráren po výrobu lan a pěstování broučků. V pořadu Právě dnes na CNN Prima NEWS to prohlásil poslanec Aleš Juchelka (ANO). Svému oponentovi, europoslanci Tomáši Zdechovskému (KDU-ČSL), počítal i čas, za jak dlouho přijde s „antibabišem“. „Vždy s tím přijde, je to jeho obsese,“ dodal. Vystoupení poslance Zdechovský označil za trapné a nedůstojné. „I na Aleše,“ dodal.

Do osobních vzkazů se poslanci pustili v debatě o odvodech záloh OSVČ na sociální a zdravotní pojištění. „Není to o tom, že by vláda chtěla bojovat s živnostníky, ba naopak, chtěla by jim pomoci v tom, aby si spořili nebo odváděli více peněz do důchodového systému,“ hájil nápad ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) Zdechovský. Návrh zvažuje zejména navýšení minimálních záloh na sociální pojištění pro živnostníky. Chce tím mimo jiné OSVČ nabídnout záruku důstojné penze.

„Pořád je to k diskuzi. Pokud návrh nebude chtít koalice ani opozice, tak neprojde. Pak se ale bavme o jiném způsobu. Juchelka mluvil o potřebě třetího pilíře důchodové reformy, kterou Andrej Babiš zrušil bez náhrady. Sliboval osm let, že ji předloží, ale nepředložil. Tato vláda se snaží řešit problém, který vznikl kvůli vládě, a dříve ministrovi financí, Andreje Babiše,“ pokračoval europoslanec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neodpracovali jste 40 let? Máte smůlu, tvrdí experti. Předčasný důchod vysokoškoláky nečeká

„Počítal jsem, za jak dlouho Tomáš přijde s antibabišem. Bylo to přesně pět minut. Vždycky s ním přijde, je to jeho nějaká obsese,“ rýpl si Juchelka do svého oponenta. Podle něj Zdechovský motá několik věcí dohromady. „Tomáš je tím pověstný. Vyjadřuje se ke všemu – od atomových elektráren po výrobu lan a pěstování broučků. V KDU-ČSL má takovou pověst, motá několik věcí dohromady,“ pokračoval.

Zdechovský: Rád bych viděl výkaz

Připomněl, že průběžný důchodový systém je páteřní systém, který máme v rámci důchodové reformy. „A na něm odvádíme pro současné starobní důchodce, pro naše maminky a tatínky, finance. Tam se nešetří, od toho je penzijní systém,“ reagoval na slova europoslance Juchelka. Uvedl, že sám je živnostníkem a OSVČ třicet let od svých osmnácti.

Kritiku si nenechal Zdechovský líbit. „Nebudu se pouštět do Aleše Juchelky a jeho odbornosti a toho, co se o něm říká v ANO. Myslím, že jeho vystoupení bylo docela dost trapné a nedůstojné, i na Aleše. Ale jedna věc – říká, že třicet let podniká. Jako podnikatel, odevzdáváte tedy váš podnikatelský výkaz? Rád bych ho viděl,“ dodal europoslanec.

Tagy: