Trump se na Facebook nevrátí, rozhodla rada. Našel si jiný způsob, jak komunikovat

Bývalý prezident Spojených států Donald Trump se na Facebook zatím nevrátí. Ve středu o tom rozhodla kontrolní rada této sociální platformy. Ta exprezidenta zablokovala kvůli údajnému šíření dezinformací a podněcování k násilí. Jen den před verdiktem Facebooku spustil Trump svůj vlastní blog. Krok Facebooku je podle něj ostudný a bere mu právo na svobodu slova.

„Přímo od stolu Donalda Trumpa“. Tato věta doprovází video o spuštění nového blogu bývalého amerického prezidenta. Jeho komentáře mohou uživatelé sdílet na Twitteru nebo Facebooku. Právě zmíněné sociální sítě zablokovaly účet Donalda Trumpa po lednovém útoku jeho příznivců na Kapitol.

Spuštění blogu přišlo den před klíčovým rozhodnutím kontrolní rady Facebooku o obnovení účtu exprezidenta. „Škoda, která může vzniknout obnovením účtu Donalda Trumpa, bude obrovská,“ řekla členka kontrolní rady Facebooku Jessica J. Gonzalesová.

Od svého lednového rozhodnutí platforma dokonce mazala příspěvky, na nichž se exprezident pouze objevil. Jako třeba v případě videa, na kterém vede rozhovor se svou snachou Larou Trumpovou. „To, že nás lidé kritizují, neznamená, že děláme něco špatně. Je to o neshodě kolem toho, kde nastavit hranice svobody slova v on-line prostředí,“ sdělil zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg.

Ve středu Facebook informoval, že kontrolní rada rozhodla pokračovat v blokaci Trumpa. „Naprostý úpadek a ostuda naší země. Svoboda slova byla prezidentovi USA odebrána, protože radikální levicoví blázni se bojí pravdy, ale pravda stejně vyjde najevo – větší a silnější než dřív. Lidé naší země to nestrpí. Tato zkorumpovaná sociální média musí zaplatit politickou cenu,“ reagoval exprezident v oficiálním prohlášení.

Snaha umlčet konzervativce?

Kritici v tom ale vidí snahu technologických gigantů umlčet konzervativce. O Trumpově účtu rozhoduje rada, která se podle nich staví do pozice nejvyššího soudu a proti verdiktu se exprezident nemůže odvolat. V této souvislosti Twitter zdůraznil, že na své platformě Trumpovi účet neobnoví ani v případě, že by se vrátil do Bílého domu.

Donald Trump v rozhovoru s americkou moderátorku Candace Owensovou poprvé připustil svou kandidaturu v prezidentských volbách roku 2024. „Jsem naprosto nadšen. Těším se, až přijde ten pravý čas a já učiním oznámení. Jak víte, teď je ještě brzy. Myslím si ale, že lidé budou velmi šťastní,“ řekl Trump.

Tagy: