Trump znovu prezidentem? Pro útočníky na Kapitol by chtěl více než jen úplnou milost

Bývalý republikánský prezident USA Donald Trump uvažuje o tom, že by se v roce 2024 znovu ucházel o post šéfa Bílého domu, řekl to jeho zeť Jared Kushner. Podle něj se Trumpovi nelíbí dění ve Spojených státech ani po celém světě. Pokud by byl znovu zvolen, díval by se prý velmi příznivě na omilostnění „útočníků na demokracii“.

Samotný Trump už několikrát naznačil, že se bude o Bílý dům znovu ucházet, ale zatím to přímo nepotvrdil. „Vím, že o tom zjevně uvažuje. Nerad vidí, co se v zemi děje,“ sdělil britské stanici Sky News v pátek manžel Ivanky Trumpové, který v době vlády svého tchána působil v Bílém domě jako poradce. Nikdo však v tomto ohledu podle něj za Trumpa nemůže mluvit. „Je těžké u něj cokoliv vyloučit, je velmi flexibilní,“ shrnul možnosti opětovné kandidatury Kushner.

Pokud by Trump kandidoval a opět dosáhl vítězství, chtěl by se angažovat ve zmírnění trestů pro ty z jeho příznivců, kteří 6. ledna 2021 podnikli útok na americký Kapitol, informovala o tom agentura Reuters. „Mám na mysli úplné omilostnění s omluvou mnoha lidem,“ řekl ve čtvrtek moderátorce konzervativního rádia Wendy Bellové.

Hovořil o jedincích, kteří loni v lednu zaútočili na sídlo amerického Kongresu ve snaze zabránit formálnímu potvrzení vítězství demokrata Joea Bidena v prezidentských volbách. Ve spojitosti s útokem zahynulo pět lidí a více než 140 strážců zákona utrpělo zranění. Podle veřejnoprávního rozhlasu NPR bylo z trestných činů souvisejících s událostmi 6. ledna obviněno více než 875 lidí. Vinu dosud přiznalo 370 z nich.

Jsou to neuvěřitelní lidé, druhá strana je chladnokrevná

Některým z útočníků bývalý prezident již v současné době poskytuje finanční pomoc. „Podporuji lidi, kteří jsou neuvěřitelní, a vlastně před dvěma dny byli v mé kanceláři, takže na ně velmi myslím. To, co těm lidem udělali, je ostudné,“ řekl Trump. Jakékoliv pochybení v souvislosti s událostmi ze začátku loňského roku důrazně popírá.

Bývalý šéf Bílého domu se takto vyjádřil ve čtvrtek, kdy padl zatím nejdelší trest udělený v souvislosti s nepokoji v Kapitolu. Bývalý newyorský policista Thomas Webster byl odsouzen k deseti letům vězení za násilí, kterého se v osudný den novodobé americké historie dopustil. Soudní porota shledala 65letého Webstera vinným už květnu, kdy odmítla argument obžalovaného o jednání v sebeobraně, když udeřil washingtonského policistu tyčí a povalil jej k zemi.

„Někteří právníci na druhé straně jsou ti nejchladnokrevnější lidé. Nezajímají se o rodiny. Nezáleží jim na ničem,“ prohlásil Trump. Soudce Amit Mehta, který rozsudek vynesl, uvedl, že kromě policisty byla další obětí útoku také demokracie.

Vyšetřovací výbor Sněmovny reprezentantů letos v létě při několika slyšeních předložil rozsáhlé důkazy o tom, že Trump 6. ledna povzbuzoval dav k tomu, aby se vydal do Kapitolu. Podle výboru také nereagoval na prosby, aby vyzval k zastavení násilí. Výbor má ve vyšetřování pokračovat na podzim. Rozhodnutí o podání trestního oznámení na bývalého prezidenta musí však učinit americké ministerstvo spravedlnosti.

Tagy: