Milionové výplaty fotbalových stratégů na Euru. Kolik si vydělají Šilhavý nebo Löw?

Dovedli své týmy na závěrečný turnaj s cílem uhrát co nejlepší výsledek. Ne všichni se ale svými výsledky přiblížili ideálu. Takovým příkladem je třeba Nizozemec Frank de Boer, který po osmifinálové prohře s Českem rezignoval. Řeč je o trenérech národních celků na probíhajícím fotbalovém Euru. Jaké berou výplaty? Mezi elitu v tomto směru patří Löw, naopak Šilhavý je téměř na chvostu.

Rozhodují o taktice, vybírají si hráče, kteří na turnaj jedou, hráče, kteří nastoupí k jednotlivým zápasům. Pokud neuspějí, často se pod nimi houpe židle. Trenéři fotbalových národních týmů berou za svou práci nemalé peníze. Tabulce šéfů lavičky, kteří vedli svůj mančaft na probíhajícím Euru, vévodí končící německý kouč Joachim Löw. Za rok si přišel přibližně na 120 milionů korun, měsíčně tedy na 10 milionů.

Peníze úspěch nedělají

Naopak český stratég Jaroslav Šilhavý se v žebříčku pohybuje až na chvostu všech 24 účastníků. Ročně si přijde na necelých 8 milionů korun, což v porovnání s průměrnou mzdou v Česku rozhodně není málo. Při pohledu na výplaty ostatních trenérů to ale není tolik. Německý kouč, u kterého bylo už před turnajem bylo jasné, že Euro je pro něj u národního týmu derniérou, si za měsíc vydělá více než Šilhavý za rok.

Peníze ale rozhodně úspěch nezaručují. Z pěti nejlépe placených trenérů se do čtvrtfinále podíval jen Gareth Southgate s Anglií. Z nejlepší osmičky týmů na Euru ale jen Šilhavý a jeho dánský protějšek ze sobotního klání Kasper Hjulmand berou méně než milion měsíčně. Souboj spíše hůře placených trenérů nakonec ovládl Hjulmand a v semifinále ho čeká právě Anglie s Garethem Southgatem.

Platy trenérů na fotbalovém Euru

Trenér Národní tým Roční plat (v milionech Kč)
Joachim Löw Německo 120,8
Didier Deschamps Francie 111,7
Gareth Southgate Anglie 76,3
Frank de Boer Nizozemsko 76,3
Stanislav Čerčesov Rusko 63,6
Fernando Santos Portugalsko 57,2
Roberto Mancini Itálie 50,9
Luis Enrique Španělsko 38,2
Vladimir Petkovic Švýcarsko 33,6
Roberto Martínez Belgie 30,5
Senol Günes Turecko 25,4
Paulo Sousa Polsko 21,6
Andrij Ševčenko Ukrajina 17,8
Zlatko Dalič Chorvatsko 14,0
Rob Page Wales 12,7
Janne Andersson Švédsko 11,5
Steve Clarke Skotsko 10,7
Franco Foda Rakousko 8,9
Jaroslav Šilhavý Česko 7,6
Marco Rossi Maďarsko 7,6
Kasper Hjulmand Dánsko 6,9
Markku Kanerva Finsko 4,8
Štefan Tarkovič Slovensko 4,6
Igor Angelovski Severní Makedonie 2,3

*tučně jsou vyznačeni trenéři, kteří se svými celky prošli do čtvrtfinále turnaje

I když Šilhavého by mohl pohled na platovou tabulku mrzet, úsměv na tváři mu jistě vykouzlí prémie, které česká reprezentace získá díky velmi dobrým výsledkům. Češi vykopali během šampionátu 376 milionu korun.

Z celkového banku dostane tým přibližně čtvrtinu a je už jen na hráčích a členech realizačního týmu, jak si minimálně stomilionový bonus rozdělí. Nepsaným zvykem ale bývá, že hlavní trenér dostane přibližně dvojnásobek toho co hráči. Letos by si tak Šilhavý mohl přijít na přibližně 10 milionů.

Tagy:
peníze Anglie platy EURO 2020 trenér peníze Jaroslav Šilhavý fotbal Česko sport odměna Frank de Boer Joachim Löw bonus národní tým EURO 2021 Didier Deschamps Gareth Southgate Kasper Hjulmand Štefan Tarkovič Mistrovství Evropy ve fotbale