Tuniská věznice se s českou nedá srovnat. Bojím se, aby si žena nesáhla na život, řekl reportér

Michal Janotka promluvil o tom, co čeká českou turistku, pokud ji odsoudí.

Co čeká českou turistku, když bude odsouzena?

Existují dvě varianty, co bude s českou turistkou, která se přiznala k vraždě manžela v Tunisku. Jednou z nich je, že bude odsouzena přímo tam – v tom případě by zůstala i nadále v tuniské věznici. Česká republika i ona sama by pak mohla zažádat o přesun do tuzemska, ten by však trval minimálně půl roku, uvedl reportér Michal Janotka ve vysílání CNN Prima NEWS. Zároveň vznesl obavu, aby si žena nesáhla na život, protože úroveň tuniských věznic se s českými vůbec nedá srovnávat. Druhou variantou je, že by tuniská strana předala spis českým kriminalistům a žena by byla transportována do České republiky, kde by se i rozhodovalo o jejím osudu.

Jelikož se žena k vraždě přiznala, bude s největší pravděpodobností odsouzena. Pokud se ale navíc prokáže, že byla obětí domácího násilí, půjde o polehčující okolnost. Horní hranice trestu by v tom případě byla 18 let, tedy stejná jako v České republice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Teta svého manžela v Tunisku usmrtila. Neteř exkluzivně promluvila o tragédii na dovolené

Existují dvě varianty, co s ženou nadále bude. Jednou z nich je, že proběhne soud v Tunisku, a žena tedy i nadále zůstane v místní ženské věznici. „Česká republika pak může požádat o vydání vězenkyně, protože máme s Tuniskem smlouvu. Nebo o odpykání trestu v České republice může požádat i samotná žena,“ sdělil Janotka ve vysílání a dodal, že by se nicméně nejednalo o otázku týdnů, ale minimálně půl roku.

Podmínky v tuniských věznicích navíc nejsou srovnatelné s českými: „Ta úroveň je o několik řádů nižší,“ upozornil Janotka a vznesl obavu, aby si žena nesáhla na život, protože to tam skutečně nebude mít jednoduché.

Druhá varianta, která by byla zřejmě optimističtější, je, že se Česká republika domluví s tuniskou stranou a ten spis předají ostravským kriminalistům. Žena by v tom případě byla transportována do České republiky, kde by rozhodoval místní soud.

Tagy: