Tvrdý souboj o největší český kraj: Babiš versus Hamáček a Rakušan

Jeden z nejzajímavějších střetů bude možná v letošních sněmovních volbách ve Středočeském kraji. Proti sobě se postaví premiér Andrej Babiš (ANO) s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD). Babiš se ale může ještě rozmyslet, že bude kandidovat na Ústecku – jako šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Středočeský kraj je ve volbách jeden z nejdůležitějších krajů: Je největší svou rozlohou a do dolní komory se z něj dostane hodně poslanců. Navíc se považuje za prestižní i vzhledem k blízkosti hlavnímu městu.

Za hnutí ANO by měl ve Středočeském kraji kandidovat premiér Andrej Babiš. Nominovala ho krajská organizace. Není to však definitivní, začátkem června bude rozhodovat ještě celostátní výbor hnutí ANO.

Podle informací CNN Prima NEWS Babiš zvažuje, že by vedl kandidátku v Ústeckém kraji. Právě na severozápadě se chystá kandidovat šéf Pirátů Ivan Bartoš. Premiér Babiš by se tak střetl s největším opozičním rivalem.

V Ústeckém kraji by navíc Babiš nemusel utrpět debakl, zatímco ve Středočeském kraji to hrozí. V loňských krajských volbách bylo ANO ve středních Čechách až třetí, přeskočilo ho hnutí STAN i ODS. V Ústeckém kraji Babišovci slavili triumf už několikrát.

Babiš bude patřit mezi poražené, věří si Rakušan

Pokud Babiš zůstane ve středních Čechách, kde kandidoval už v letech 2013 a 2017, střetne se s šéfem ČSSD a vicepremiérem Janem Hamáčkem. Za hnutí STAN kandidátku povede Vít Rakušan a za ODS Jan Skopeček.

„Středočeský kraj o rok předběhl vývoj v celé republice. V čele kraje stojí koalice stran a hnutí, které jsou parlamentní opozicí. Tato spolupráce jistě není vždy jednoduchá, ale je funkční, odvážná, bez populismu a vyhýbání se nepříjemným tématům, zaměřená na dlouhodobý cíl,“ napsal CNN Prima NEWS Rakušan.

Koalici ve středních Čechách tvoří STAN, ODS, Piráti a Spojenci pro Středočeský kraj. Vystřídali vládnoucí hnutí ANO, hejtmankou v minulém volebním období byla Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

„Vládneme otevřeně a přívětivě. Toho chci dosáhnout i v rámci celé České republiky. Je symbolické, že mezi poraženými budou osobně Andrej Babiš, Jan Hamáček a Jaroslava Pokorná Jermanová. Oni symbolizují dobu, která nám vzala budoucnost. Dokázat je v mém rodném kraji porazit považuji za velkou osobní i politickou výzvu,“ věří si Rakušan.

Ze středních Čech pochází i lídr Pirátů Ivan Bartoš a v kraji kandidoval v minulých parlamentních volbách. Rozhodl se ale přenechat místo Rakušanovi a jak už bylo řečeno, kandiduje na Ústecku.

Skopeček: Projedu kraj křížem krážem

Za koalici Spolu kandidátku ve Středočeském kraji vede Jan Skopeček – poslanec a ekonomický expert ODS. Chce porazit nejen vládní strany, ale i koalici Pirátů a STAN.

„Věřím ve vítězství koalice Spolu ve Středočeském kraji, věnuji tomu jako lídr naprosté maximum energie. Motivace je velká, chceme po koronavirové krizi restartovat Českou republiku, uzdravit veřejné finance, budovat malý, moderní a efektivní stát. Jsme také asi jediní, kteří chtějí bránit občany i firmy před vyššími daněmi,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

„Chceme prosperitu naší země postavit na kvalitním vzdělání, technologickém rozvoji a svobodném podnikání. S touto vizí budu přesvědčovat voliče ve Středočeském kraji, který spolu s dalšími kandidáty naší koalice projedu křížem krážem, protože se chci osobně setkat s maximem občanů našeho kraje,“ dodal Skopeček.

Podle něj je dobře, že v kraji kandidují silná jména. „Vítám to. Komu jinému se postavit s pozitivním programem a vizí než premiérovi a vicepremiérovi chaotické vlády, která nezvládla pandemii koronaviru a kromě EET neprosadila snad nic, co původně slibovala,“ konstatoval Skopeček. Hamáček ani Babiš na dotazy CNN Prima NEWS ohledně své kandidatury a ambicí nereagovali.

Tagy: