Tvrdý zásah Američanů: Zničili sedm radarů jemenských povstalců, ti s nimi zaměřovali lodě

Americká armáda za posledních 24 hodin zničila v Jemenu sedm radarů Hútíů. Radary jim umožňovaly zaměřit námořní plavidla a ohrozit komerční dopravu. Uvedlo to centrální velitelství USA na sociální sítí X. Kromě radarů armáda zničila také jeden dron a dvě dálkově ovládaná plavidla.

Ve čtvrtek Hútíové, kteří kontrolují nejlidnatější části Jemenu, provedli útok na nákladní loď Verbena v Adenském zálivu a lodě Seaguardian a Athina v Rudém moři. K útokům se skupina přihlásila prostřednictvím svého mluvčího.

ČTĚTE TAKÉ: O krok blíže jaderné bombě? Írán spustil nové podzemní kaskády centrifug na obohacení uranu

Hútíové ovládli za občanské války v Jemenu, která trvá od roku 2014, velkou část země včetně hlavního města Saná. Od listopadu útočí na nákladní lodě v oblasti Rudého moře i Adenského zálivu a tvrdí, že tak činí v solidaritě s Palestinci v Pásmu Gazy, kde Izrael pokračuje v ofenzivě. Šíitští rebelové podporovaní Íránem tvrdí, že útočí jen na izraelská plavidla či na lodě jeho spojenců, jako jsou Spojené státy, terčem jejich raket a dronů se však opakovaně staly i lodě, které nemají s Izraelem žádnou spojitost.

Útoky povstalců na lodě v Rudém moři významně narušily světovou lodní přepravu a přinutily řadu společností, aby svá plavidla posílaly raději delší a dražší trasou kolem jižní Afriky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: CNN exkluzivně ve vězení pro bojovníky ISIS. Čekáme tu na smrt, říkají

Tagy: