Tyson má chuť se rvát dál. Jeho nejslavnější přemožitel je pro odvetu po 30 letech

Byl to jeden z nejpřekvapivějších momentů ve sportovních dějinách. V roce 1990 James „Buster“ Douglas knockoutoval úřadujícího šampiona těžké váhy Mikea Tysona, který do té doby neprohrál jediný zápas. Po 30 letech by mohlo dojít na odvetu památného boxerského utkání – Tyson se po dlouhé pauze o víkendu vrátil do ringu a Douglas říká, že by případnou nabídku na zopakování duelu přijal.

Japonsko zaplatilo boxerským funkcionářům dohromady 6 milionů dolarů, aby se mohlo stát hostitelem zápasu mezi neporaženým Mikem Tysonem a Jamesem Douglasem. Kdyby představitelé státu věděli, co se mezi provazy na tokijském stadionu Tokyo Dome 11. února 1990 stane, možná by si ještě připlatili.

Douglas šel do zápasu jako těžký outsider s kurzem 42:1. Nebylo divu. Proti němu se postavil „železný“ Mike Tyson, jehož bilance v boxu vypadala následovně: 37 zápasů, 33 KO a nula porážek. Zápas byl vypsán na 12 kol, ale jen hrstka lidí věřila tomu, že Douglas při konfrontaci s úřadujícím šampionem těžké váhy „přežije“ do konce. Pokud ano, pouze v dezolátním stavu a prohraje na body.

Favorit ale nedokázal Douglase rozhodit ani ukončit žádnou tvrdou ranou, naopak v 10. kole přišla chvíle outsidera. Tysona trefil několikrát levou i pravou rukou, finální úder zasadil levačkou. Tyson se sesypal na zem a už se nezvedl. A sportovní svět rozdýchával obří šok.

Douglas ukončil kariéru v roce 1999, Tyson se s boxem rozloučil o šest let později. Ale během posledního víkendu, v 54 letech, se opět vrátil na scénu, byť jen v rámci exhibice v Los Angeles. Zápas Tysona ze sobotního večera s Royem Jonesem skončil po osmi dvouminutových kolech remízou.

Boxerská „bestie“ byla po očekávaném comebacku nadšená. „Ty dvě minuty mi občas připadaly jako tři, jsem vyčerpaný, ale stoprocentně si to zopakuju. Mám radost, že jsem odboxoval celých osm kol,“ řekl Tyson a pokračoval. „Moje tělo je ve skvělém stavu. Chci ho dobít ještě o trochu víc. Možná příště uspořádáme něco na jihu Francie, v Monaku nebo v Saint-Tropez. Něco s evropskými boxery.“

Já bych odvetu uvítal

Tyson si i nedává, přes pokročilý věk, žádné malé cíle. „Jednou jsem měl patnáct zápasů za rok. Pojďme zkusit něco podobného. Musí to mít zápasnického ducha. Chtěl bych bojovat jednou za každé dva měsíce."

Po těchto slovech a chuti Tysona navštěvovat ring častěji se nabízí jedna zajímavá myšlenka. Co takhle odveta téměř 31 let starého zápasu s Douglasem? „Jistě, já bych tuto možnost uvítal,“ řekl deníku USA Today vítěz tokijského střetnutí. „Vždy cítíte, že v sobě ještě máte fight,“ dodal Douglas, kterému je nyní 60 let. „Ptali se mě na to lidé při běžné konverzaci. Pokaždé říkali: ‚Proč jste si vy dva nedali odvetu?‘“

V kondici se udržuje tak, že trénuje s amatérskými boxery v rodném Columbusu. A sám možná dostal chuť si dát ještě jedno utkání, když sledoval souboj Tysona s Jonesem. „Bylo to opravdu impozantní. Rvali se dva chlapi, jejichž hlavní čas už vypršel, ale vložili do toho opravdu hodně úsilí. Byla to zábava,“ poznamenal Douglas ke sledovanému duelu.

Tyson po utkání přiznal, že se i těsně před comebackem posilnil marihuanou. „Poslyšte, já nemůžu přestat kouřit. Dříve jsem kouřil i během zápasů, nemůžu si pomoct, promiňte. Zkrátka jsem nenapravitelný kuřák.“

Tagy: