Hamiltonova garáž jako z jiného světa: Vlastní auta za stovky milionů, oživil i jednu legendu

Někdo sbírá motýly, jiný poštovní známky. U sedminásobného šampiona Formule 1 Lewise Hamiltona asi nepřekvapí, že místo filatelie nebo starých filmových plakátů jsou jeho vášní auta všeho druhu. V garážích jich má spoustu. A nejsou to tuctové kusy!

Někdo tomu bude říkat posedlost benzinem, jiný profesionální deformace. Jisté však je, že šampion Formule 1 Lewis Hamilton si od řízení neodpočine ani ve chvíli, kdy se neúčastní žádného ostře sledovaného závodu.

ČTĚTE TAKÉ: Trpícího Schumachera chtěl zradit blízký přítel. Média mají s rodinou jasnou dohodu

Devětatřicetiletý Brit své garáže v Monaku a Los Angeles zaplnil sbírkou aut, kterou by mu záviděl i ten největší fajnšmekr. Její celková hodnota dělá v přepočtu 384,7 milionu korun.

Zde je přehled těch nejpozoruhodnějších vozů, které si pořídil.

Pagani Zonda 760 LH

Zrovna tenhle kousek sice už Hamilton před časem prodal, přesto stojí za zmínku. I proto, že nevšední model byl vyroben speciálně pro závodníka, jenž byl v roce 2020 povýšen do rytířského stavu. Nový majitel, který ho koupil za 250 milionů korun, s ním loni boural. Původní cena byla o 200 milionů nižší.

Pagani dalo dohromady pět mimořádných edic Zondy 760, Hamiltonovi byla věnována jedna z nich. Odtušit se to dá i podle označení „LH“ ve jménu. Vůz je schopen zrychlit z nuly na 100 km/h za tři a půl sekundy, na Hamiltonovo přání byl vybaven manuální převodovkou.

„Upřímně, na řízení je příšerný,“ přiznal Hamilton. „Zvuk motoru je ohromující, asi nejlepší, co znám. Ohledně ovládání bych ale takové superlativy rozhodně nepoužil.“

Mercedes-AMG Project One

Hamilton k Mercedesu neodmyslitelně patří, na okruzích celého světa pro tuhle značku vyjel bezpočet slavných výsledků. A slabost pro německého výrobce osvědčil i v civilním životě. Pořídil si od něj ten dost možná nejpůsobivější stroj, nazvaný Project One.

Project One je schopen dosáhnout maximální rychlosti téměř 354 km/h, má být vyrobeno pouze 275 vozů. Cena každého z nich se pohybuje kolem 59,2 milionu korun. Hamilton koupil jeden pro sebe, druhý pro svého otce Anthonyho.

Project One si jinak pořídili také další piloti Formule 1 Nico Rosberg a David Coulthard, za stejné zboží utrácel i světoznámý herec Mark Wahlberg.

Mercedes-AMG SLS Black

Kromě Project One vlastní Hamilton i několik dalších vozů značky Mercedes.

Předně AMG SLS Black. Pohání jej 6,2litrový osmiválec o výkonu 620 koní, který zrychlí na 100 km/h z místa za pouhé tři sekundy.

Pane slavnému Britovi říká také bílý Mercedes AMG GT R, který byl v letech 2018 až 2020 používán jako tzv. safety car Formule 1. Vedle něj stojí ve stejné garáži i Mercedes AMG G63 6×6, schopný a impozantní šestikolový terénní vůz, který stál přibližně 14,8 milionu korun.

A když má Hamilton chuť na naprostý luxus, může se projet i ve svém Mercedesu-Maybach S600 s hedvábně hladkým šestilitrovým motorem V12.

Ferrari LaFerrari

Hamilton nikdy nepopíral, že v klukovských snech toužil po značce s proslulým vzpínajícím se koníkem. A protože na plnění snů má dostatek fantazie i prostředků, červené Ferrari si skutečně pořídil.

V průběhu času si vlastně koupil minimálně tři – Ferrari LaFerrari, Ferrari 599 SA Aperta a LaFerrari Aperta.

Vozy LaFerrari používají hybridní motor o objemu 6,3 litru s výkonem přes 900 koní, přičemž Hamilton údajně utratil přibližně 65,1 milionu korun, aby si zajistil verzi Aperta.

Model 599 byl vyroben v pouhých osmdesáti verzích, i sám Hamilton jej považuje za mimořádně vzácný. Jeho cena je sice nižší než u LaFerrari Aperta, i tak se však odhaduje na 50,3 milionu korun.

1966 Shelby Cobra 427

Hamilton nemá ve sbírce jen supermoderní bouráky. Potrpí si i na klasiku. A tou je právě i Shelby Cobra z roku 1966, jehož hodnota se odhaduje na přibližně 118,4 milionu korun. Jde o jeden z nejdražších strojů, které Hamilton vlastní.

Právě v tomto exotickém voze vyrážel před lety co chvíli na projížďku po Los Angeles s bývalou přítelkyní Nicole Scherzingerovou.

Zatímco se Scherzingerovou již není, autu zůstává věrný. Asi je to dobrý nápad. Čím déle si Hamilton tento vůz ponechá, tím více se mu zhodnotí. Očekává se totiž, že ceny Cobry v aukcích výrazně porostou.

1967 Ford Mustang Shelby GT500

Další klasikou v Hamiltonově sbírce vozů je přesná replika kultovní „Eleanor“ z filmu Gone in 60 Seconds z roku 1974. Hamilton kvůli ní utratil 32,6 milionu korun.

V perfektním stavu je tento vůz především proto, že obdivovaný britský jezdec investoval značné prostředky i do jeho renovace.

McLaren P1

McLaren je pro Hamiltona srdcovka, supersportovní model P1 si pořídil v roce 2015.

Pro běžného smrtelníka nedostupný vůz se pyšní benzinovým motorem V8 o objemu 3,8 litru, má dvě turbodmychadla. Dosáhne maximální rychlosti 350 km/h, zrychlení 0-100 km/h pod 2,7 sekundy.

Model P1, nástupce kultovního modelu F1, stál Hamiltona přibližně 35,5 milionu korun.

McLaren F1 z roku 1995

V Beverly Hills byl Hamilton svého času spatřen i ve stříbrném McLarenu F1, který se v čase uvedení na trh označoval za nejrychlejší silniční vůz na světě.

Bylo jich vyrobeno pouze čtyřiašedesát, jejich hodnota v průběhu času jen stoupá. McLaren F1 je mistrovské konstrukční dílo, na podvozku 044 je pouze jedno sedadlo s centrálním místem řidiče, maximální rychlost činí 354 km/h.

Koupě McLarenu F1 je navíc nyní pro případné kupce ještě dražší, v roce 2021 se jiný model prodal v přepočtu za více než 469 milionů korun a stal se tak nejdražším silničním vozem, který byl kdy vydražen.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Z jízdy formulí po pražském okruhu se nikdo zpovídat nebude

Tagy: