Při ztroskotání lodi u Mosambiku zemřelo nejméně 94 lidí. Mezi utonulými mají být i děti

U pobřeží Mosambiku po nedělním ztroskotání lodi utonulo nejméně 94 lidí, kteří se snažili uprchnout před nákazou cholerou, a 26 dalších osob se pohřešuje, napsala agentura Reuters s odkazem na mosambický úřad pro námořní dopravu. Zachráněno podle informací zpravodajského webu BBC bylo pět z odhadovaných asi 130 cestujících. Mezi oběťmi jsou i děti.

Utonout mělo podle zahraničních webů nejméně 94 cestujících. Činitel z provincie Nampula, Jaime Neto, v nedělním prohlášení nejdříve uvedl, že se mělo jednat o 91 mrtvých. „Loď se potopila, protože byla přetížená a nevhodná pro přepravu cestujících,“ podotkl také.

ČTĚTE TAKÉ: Zásadní pokrok v jednání Izraele a Hamásu o míru. Jsme nejblíže dohodě, informují zdroje

Videa zveřejněná na síti X zachycují mnoho těl na pláži, na některých záběrech lidé nesou těla dětí. Agentuře Reuters se však tato videa nepodařilo okamžitě ověřit. Podle prvotních informací měla plavidlo zasáhnout přílivová vlna.

Vyšetřovatelé podle Neta zjišťují příčinu lodního neštěstí, informoval web The Guardian. Dva z pěti přeživších byli ošetřeni, uvedl. Agentura AP napsala, že pátrání po pohřešovaných pokračuje.

Původně rybářská loď byla podle tamního činitele Neta přestavěná na trajekt, na jehož palubě se v době neštěstí nacházelo kolem 130 lidí.

Nejhorší epidemie cholery za 25 let

Mosambik je přímořský stát v jihovýchodní Africe na pobřeží Indického oceánu. Provincie Nampula je jednou z nejhůře postižených epidemií cholery, která se od loňského ledna rozšířila do několika zemí jižní Afriky.

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Projevuje se akutními průjmy, zvracením a dehydratací. Při včasném podání léků choleru lze vyléčit, v opačném případě může nakaženého usmrtit do několika hodin.

Podle dětského fondu UNICEF je současná epidemie cholery nejhorší za posledních 25 let. Od října 2023 zaznamenal Mosambik 13700 potvrzených případů a 30 úmrtí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Autobus ve Spišském Podhradí srazil několik mladých lidí. Tři dívky zemřely

Tagy: