U rakouské hory Grossglockner zemřel turista z Česka. Zřítil se ze 300metrové skalní stěny

Glossglockner

V oblasti rakouské nejvyšší hory Grossglockner zemřel turista z Česka

V oblasti rakouské nejvyšší hory Grossglockner zemřel turista z Česka, informovala v neděli agentura APA s odvoláním na policii. Zřítil se 300 metrů ze skalní stěny, když zřejmě ve tmě při sestupu z hor sešel z cesty.

Dcera tohoto 53letého muže v sobotu oznámila na policii, že ho pohřešuje. Vypověděla, že její otec vyrazil z obce Fusch na túru do hor, ale od středy se jí neozval. Do pátrání se kromě policistů zapojila horská služba, muže hledala i posádka vrtulníku. Jeho tělo našli v sobotu v údolí Käfertal jen několik kilometrů od vesnice Fusch.

Být sám v horách? Rozhodně ne

Horolezec Ondřej Rácz si nedokážete vysvětlit, jak je možné, že tak těžký sestup absolvoval český turista za tmy a zřejmě sám. „Pohybovat se sám v horách není dobrý nápad, počasí se může k horšímu změnit během pár minut,“ upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS Rácz.

Společně s kolegy se před pár dny vydal právě na Grossglockner, ale necelých 200 výškových metrů pod vrcholem je kvůli počasí nepustili dál rakouští horští vůdci. O zdolání hory se tak v těchto dnech pokouší znovu.

„Pro méně zkušené horské turisty není Grossglockner vhodný, určitě bych začal v menších horách. Musíte si vyzkoušet pohyb v lanovém družstvu a také zjistíte, co s vámi dělá vysoká nadmořská výška,“ podotkl Rácz.

Stejně jako řada dalších kolegů zastává názor, že sestup je těžší než výstup. Pocítil to i na nejvyšší rakouské hoře. „Dole jsem cítil stehna, je to opravdu náročné,“ zdůraznil důležitost nejen materiálního vybavení a psychické odolnosti, ale také fyzické kondice.

Tagy:
nehoda hory Alpy Česko skalní stěna Grossglockner Ondřej Rácz