Sesuv ledovce v Alpách přežili jen dva lidé. O neštěstí poprvé promluvili

Na krizovou linku ministerstva zahraničí se dosud obrátilo několik českých občanů, kteří někoho v oblasti pohřešovali.

Další česká oběť ledovce v italských Alpách

Při sesuvu ledovce na hoře Marmolada v italských Alpách na začátku července zemřelo 11 lidí včetně dvou českých turistů. Tragickou událost přežili muž a žena z Německa. Oba už lékaři pustili z nemocnice. Daří se jim dobře a jejich stav se zlepšuje, informovala nemocnice v italském Feltre.

V sobotu byl do domácího léčení propuštěn Němec, který na Marmoladě v době tragédie nebyl zdaleka poprvé. „Pacient ráno v doprovodu své rodiny opustil naše zařízení a byl převezen domů, kde se bude z úrazu dále zotavovat,“ informovala nemocnice na Facebooku. „Děkuji všem záchranářům a lékařům, kteří mi zachránili život,“ prohlásil muž.

🌷Buona nuova Vita: dimesso il paziente tedesco soccorso in MARMOLADA Oggi è stato dimesso il paziente tedesco soccorso...

Posted by Ulss 1 Dolomiti on Saturday, July 9, 2022

Druhou přeživší má být žena, která také pochází z Německa. Tu lékaři z nemocnice propustili v neděli ráno. Pacientka poté zdravotníkům poslala děkovný vzkaz: „Celý personál neurologie dělal vše pro to, abych se brzy zotavila. Mé závratě i stabilita jsou mnohem lepší.“ Zároveň přiznala, že si ze smutné události nic nepamatuje. „Probudila jsem se až v nemocnici,“ dodala Němka, která věří, že se brzy uzdraví kompletně.

MARMOLADA: dimessa anche la donna tedesca curata in ulss Dolomiti Dopo il paziente tedesco, dimesso ieri dall’ospedale...

Posted by Ulss 1 Dolomiti on Sunday, July 10, 2022

Nikdo další přírodní katastrofu nepřežil. Italské úřady se zároveň domnívají, že současný počet obětí je konečný. „Nemáme důvod se domnívat, že jsou ještě další mrtví. Potvrzený počet obětí je 11,“ uvedl na tiskové konferenci forenzní expert italské policie Giampietro Lago.

Mezi oběťmi jsou i dva Češi. Mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do, která smutnou zprávu potvrdila, o nich hovořila jako o dvou kamarádech. Mrtvá těla českých občanů identifikovala italská policie. Další informace ministerstvo nechtělo sdělovat.

Na vrcholu Marmolady byl den před neštěstím naměřen teplotní rekord 10 stupňů Celsia. I ostatní části Itálie zasáhla v době kolem neštěstí předčasná vlna letních veder. Dříve stabilní ledovce se kvůli klimatickým změnám stávají nepředvídatelnými, varují v této souvislosti vědci.

Tagy: