Smutný nález na Marmoladě. Záchranáři vykopali doklady mrtvých Čechů, pátrání pokračují

Záchranné práce na ledovci v italské Marmoladě.

Reportérka Stomatová popsala další detaily k sesuvu ledovce v italských Dolomitech

Italští záchranáři i nadále pátrají po nezvěstných členech výpravy, kterou u hory Marmolada v alpském pohoří Dolomity zastihl sesuv ledovce. Oficiálně potvrdili již deset obětí tragédie, zároveň pod vrstvou ledu nalezli doklady dvou mrtvých Čechů.

Záchranáři ve čtvrtek našli desátého mrtvého horolezce a také doklady Čechů, kteří na místě zahynuli. Podle italského deníku Corriere Della Sera byly jejich dokumenty ukryty hluboko pod vrstvou ledu.

Záchranáři dosud neidentifikovali všechny mrtvé. Těla zemřelých jsou ve stavu, který to ztěžuje, některá údajně „na kusy“. Rozpoznávání tak probíhá i na základě například tetování, prstenů či specifického vybavení, které lidé měli u sebe. Nadále se intenzivně pátrá po jedné osobě.

„Čekají nás dny plné úzkostí,“ pronesl k tématu identifikace zemřelých Maurizio Dellantonio, velitel alpské záchranné služby v dané oblasti. Mrtvé horolezce jeho lidé přepravují vrtulníkem do města Canazei, kde se je následně snaží identifikovat. „Ze zraněných je sedm stále v nemocnici a dva ve vážném stavu,“ sdělil médiím Dellantonio.

Analýzy DNA

Agentura Reuters uvedla, že právě pro tuto činnost byl povolán i speciální tým zaměřený na analýzu DNA.

Velký problém pro záchranáře představují drsné podmínky, které v oblasti panují. Mírně se zlepšily během čtvrtka, a tak do oblasti dorazili další specialisté. Celkem tým činil 14 příslušníků a dva vycvičené pátrací psy.

Podle dostupných informací se jim podařilo vyzvednout další pozůstatky obětí a také některé z jejich předmětů. Záchranáři používají také bezpilotní letouny.

Tagy: