Šéf krizového štábu Hamáček má pozitivní test na koronavirus

Jan Hamáček

Vicepremiérovi a ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) potvrdil test nákazu koronavirem. Řekla mluvčí sociální demokracie Eva Gregorová. Testovat se předseda sociálních demokratů nechal po setkání s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD), u kterého test koronavirus potvrdil v neděli. Další členové vedení ČSSD, kteří se s Tomanem setkali ve čtvrtek v Lidovém domě, měli testy negativní, doplnila mluvčí.

„Mám pocit nachlazení. Teplotu nemám. Uvidíme,“ napsal krátce CNN Prima NEWS Hamáček. Vicepremiér zůstává po potvrzení nákazy v domácí karanténě. Onemocnění jej však nelimituje na účasti jednání vlády. Ta jsou už několik týdnů on-line. Přítomen na nich byl včera večer i dnes ráno.

Ministr vnitra se nakazil pravděpodobně na jednání s Tomanem. „Ano, mám bohužel také koronavirus, testy na COVID-19 potvrdily, že jsem pozitivní. Pravděpodobně jsem se nakazil na jednání s ministrem zemědělství. Jsem doma v izolaci, ale pracuji dál on-line, včetně jednání vlády. Prosím, dávejte na sebe pozor,“ doplnil ministr na Twitteru.

Kromě Hamáčka měli další členové vedení ČSSD, kteří se s Tomanem setkali ve čtvrtek v Lidovém domě, testy negativní, uvedla mluvčí strany.

Členové užšího vedení ČSSD byli podle Hamáčka v dobrovolné karanténě po doporučení lékařů, i když na jednání dodrželi všechna vyžadovaná opatření. Hamáček v pondělí rádiu Impuls řekl, že nemá žádné příznaky onemocnění COVID-19 a z domova pracuje. Jednání vlády i dalších orgánů se v posledních týdnech konají prostřednictvím videokonference.

V domácí izolaci byli už dřív místopředsedové ČSSD a ministři Tomáš Petříček a Jana Maláčová. Nevyhnula se ani politikům za hnutí ANO, v dobrovolné izolaci byl ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček. Kvůli pozitivnímu testu hlavní hygieničky Jarmily Rážové byl v karanténě tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Na konci srpna se koronavirus potvrdil v Poslanecké sněmovně. Pozitivně byla testována bývalá ministryně obrany a pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) a více než deset poslanců bylo týden v karanténě.

Tagy: