Učitelka chránila děti před kulkami vlastním tělem. Rusko se loučilo s mladou hrdinkou

Při úterním střeleckém útoku na základní škole v Kazani zemřelo sedm dětí a dva dospělí – asistent učitele a učitelka Elvira Ignatěvová. Teprve 25letá učitelka angličtiny se na chodbě vrhla před své studenty, aby je před střelcem chránila vlastním tělem. Sama Ingatěvová však byla smrtelně zraněna. Ve středu se s obětavou ženou rozloučili její blízcí.

O hrdinském činu informoval policejní zdroj s odvoláním na očité svědky. Uvedl, že učitelka angličtiny děti odstrčila a ještě před ně skočila. Střelným zraněním však nakonec 25letá žena podlehla. Na svém instagramovém účtu Ignatěvová u fotografií zveřejňovala především optimistické vzkazy, píše web BBC.

„Není tak těžké mít šťastný život. Jen je třeba přestat si myslet, že štěstí je možné jen tam někde v budoucnosti, a naučit se užívat si každou minutu, tady a teď,“ napsala 1. února. S hrdinnou učitelkou se den po tragické události rozloučili její blízcí a přátelé. Za Ignatěvovou se u její rakve lidé modlili a mnozí plakali. Její oblíbenost dokazuje i to, že byla v roce 2018 byla nominovaná na učitelku roku.

Obětí může být ještě víc

Počet obětí otřesného útoku může ještě narůst. Po střelbě 19letého Ilnaze Guljavijeva zůstalo 23 zraněných lidí, z čehož střelné poranění mělo osm dětí. Zbylí se poranili při útěku ze školy. Právě dvě postřelené děti jsou nyní v kritickém stavu a není jisté, zda přežijí. Dosud zemřelo sedm dětí – čtyři chlapci a tři dívky. Jednalo se o žáky osmé třídy, dětem tudíž bylo 14 až 15 let.

Druhou dospělou obětí má být podle agentury TASS asistent učitele, který měl na starosti mladší děti. Bližší informace však dosud nejsou známé. Den po tragédii, která v Rusku nemá obdoby, se lidé začali scházet u školy, ve které zemřelo devět nevinných lidí. Pokládali květiny k bráně kazaňské školy č. 175 a modlili se. Vlajky na úředních budovách byly ve středu, tedy v den státního smutku, staženy na půl žerdi, píše web France24.

„Je to obrovská a nečekaná ztráta,“ uvedla 42letá Irina Krasnikovová a doplnila, že žijí v pěkném městě a nemohou uvěřit tomu, co se stalo. „Mým dětem se to nestalo, ale je to tak bolestné, že se mi o tom těžko mluví,“ dodala Krasnikovová. Po střelbě policie zadržela 19letého pachatele, který volal, že je bůh. Po činu měl v plánu spáchat sebevraždu.

Tagy: