Nad Šumavou se objevil unikátní mrak, který dokáže zmást smysly. Připomíná kosmickou loď

Létající talíř návštěvníků z vesmíru se neblíží, to si jen příroda nachystala jedno ze svých představení. Experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na sociální síti sdíleli snímek speciálního druhu mraku altocumulus lenticularis, který může připomínat UFO. Jak a kde vzniká?

Fascinující pohled na nebe se naskytl v úterý na Šumavě, kde meteorologové zachytili výjimečnou „odrůdu“ oblaku, altocumulus lenticularis. Lenticularis znamená v překladu čočkovitý, a to je poměrně přesný popis jeho tvaru a vzhledu.

Když se pak zadaří, představa kosmické lodi je téměř dokonalá. Ale jak se čočkovitý mrak na obloze objeví?

ČTĚTE TAKÉ: Temná oblaka, blesky nebo supercela. Soutěž o nejlepší bouřkovou fotografii zná vítěze

„K jejich vzniku dochází při výrazném proudění přes horskou překážku. Vítr se po přechodu přes horský hřeben rozvlní a ve vrcholcích vln při dostatečné vlhkosti vznikají tato oblaka,“ popisuje web in-pocasi.

„UFO podívaná“ se pak může tvořit přímo na horách, ale v případě vhodného proudění vzduchu i dál od pohoří. Altocumulus lenticularis nemusí mít jen tvar kulaté čočky, může se i roztáhnout do délky. I to je fascinující pohled - projděte si v galerii nejzajímavější úlovky z Česka i ze světa, před dvěma lety zaujal obří mrak třeba nad Tatramii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kometu na obloze doprovodil superúplněk. Podívejte se na unikátní záběry

Tagy: