OBRAZEM: Kometu na obloze doprovodil superúplněk. Podívejte se na unikátní záběry

Superúplněk nad Prahou v říjnu 2024

Říjnový superúplněk a kometa

Kometu Tsuchinshan–ATLAS, kterou je možné na noční obloze pozorovat pouhým okem zhruba od poloviny října, ve čtvrtek doprovodil další zajímavý jev. Nastal takzvaný superúplněk. Podívejte se v galerii, jak „lovecký měsíc“ zachytili profesionální fotografové, ale i čtenáři webu CNN Prima NEWS.

Kometa byla objevena minulý rok. Název dostala podle míst, ze kterých byla poprvé spatřena – čínské observatoře Tsuchinshan a systému automatické přehlídky oblohy ATLAS v Jižní Africe. V našich zeměpisných šířkách byla nejlépe viditelná okolo poloviny října. Začátkem měsíce ji bylo možné zpozorovat v brzkých ranních hodinách, později se přesunula na večerní oblohu. Lidé ji viděli pouhýma očima, a to i z měst znečištěných takzvaným světelným smogem.

ČTĚTE TAKÉ: Zima telefonům nesvědčí. Podívejte se, na co si dát pozor a jak váš smartphone chránit

„První pozorování potvrdila, že se jedná o nejvýraznější kometu, kterou můžeme na severní polokouli pozorovat od roku 1997, kdy oblohu zdobila kometa Hale-Bopp,“ uvedla Česká astronomická společnost.

Kde kometu najdete a odkud ji nejlépe pozorovat

V sobotu 12. října byla kometa nejblíže Zemi, necelých 71 milionů kilometrů, zhruba 184krát dál než Měsíc.

Od toho dne ji lze pozorovat i pouhýma očima. „Přibližně jednu až dvě hodiny po západu Slunce můžeme kometu pozorovat nízko nad obzorem v místech, kde předtím zapadalo Slunce, nalevo od jasné hvězdy Arcturus. Zdobí ji přibližně 10° dlouhý ohon, což odpovídá délce pěsti při natažené ruce nebo 20 průměrům měsíčního úplňku,“ popisuje astronomická společnost.

V průběhu tohoto týdne ještě bude nízko nad obzorem, takže je dobré myslet na to, kam vyrazit. „Bude ale zapotřebí pozorovací místo s dokonale odkrytým západním obzorem, například kopec či nějaká vyhlídka,“ radí astronomický web Astro-novinky.eu.

Kometa pak bude na obloze postupně stoupat. Bude sice poněkud slábnout její jasnost, měl by však více vyniknout její ohon a bude jednodušší ji sledovat. Od 18. října už také nebude její pozorování rušit svit Měsíce. Za dobrých světelných podmínek by měla být viditelná pouhýma očima, a to až do začátku listopadu.

MAPA: Jak najdete kometu Tsuchinshan–ATLAS

Kometu doprovodil superúplněk

Ve čtvrtek unikátní výhled doplnil i takzvaný superúplněk. Jev bývá nazýván i jako „lovecký úplněk“. Podle tradice totiž jeho světlo pomáhalo lovcům na podzim sledovat zvěř.

Jedná se o fenomén, kdy je Měsíc úplňkem v přízemí na své protáhlé dráze a jeví se tak větší. Tento efekt však není způsoben skutečnou změnou velikosti Měsíce, ale optickou iluzí. Mozek porovnává velikost Měsíce se vzdálenými objekty na obzoru a vytváří tak dojem, že je kosmické těleso výrazně větší. Ve skutečnosti se jeho velikost během tohoto období téměř nemění.

Měsíční superúplněk je asi o 15 procent větší než ten úhlově nejmenší v roce. „Rozdíl velikosti tohoto superúplňku oproti běžnému úplňku je stejný, jako když ze vzdálenosti tří metrů sledujete padesátikorunovou minci a dvacetikorunovou,“ vysvětlil v příspěvku na Facebooku Astronomický ústav Akademie věd ČR.

Jev se na obloze opakuje každý rok. Někdy dokonce dvakrát, jako tomu bylo letos – jeden nastal nyní ve čtvrtek 17. října a druhý ve středu 18. září. Zářijový superúplněk byl obzvlášť zajímavý, protože bylo možné sledovat i částečné zatmění Měsíce.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Muskův obří úspěch. „Super raketu“ na Zemi chytila speciální chapadla, loď dopadla do oceánu

Tagy: