Ukradl peněženky, řetízky, ale i zlaté zuby. V Brně zadrželi protřelého kapsáře

Nádraží Brno

Krádeže na nádraží v Brně

Policie v Brně zadržela čtyřiadvacetiletého muže, kterého podezřívá z 26 kapesních krádeží. Svým obětem bral peněženky, podařilo se mu však ukrást i zlaté zuby. V této souvislosti policie upozorňuje, aby si lidé dávali na své věci pozor.

Podezřelý muž „operoval“ na vlakových nástupištích, v podchodu brněnského dopravního a obchodního uzlu i na tramvajových zastávkách. Trestnou činnost se mu podařilo prokázat podle policie především díky záběrům z bezpečnostních kamer, jen za poslední měsíc šlo o 16 případů. Poškozeným bral i za chůze z batohů obvykle peněženku s finanční hotovostí a platebními kartami, mobil či další cennosti.

Takto získal například i zlaté zuby, které si majitelka cenila nejméně na 30 tisíc korun. „Vedle toho také policistům přiznal i několik krádeží řetízků, které poškozeným v létě strhl z krku. To vše stihl za od dubna, do kdy byl právě pro majetkovou trestnou činnost ve vězení,“ uvedl mluvčí policie Bohumil Malášek. Jeho komplicem byla v řadě případů o čtyři roky mladší žena. Celková škoda přesáhla 100 tisíc korun.

Ve stejné oblasti působil podle policie i osmadvacetiletý muž, který od začátku září, kdy se vrátil z výkonu trestu, stihl podle policie okrást čtyři lidi. „Muž napadající na jednu nohu ve všech zatím prokázaných případech kradl z batohu neseného na zádech. Poškozeným způsobil škodu za nejméně 30 tisíc korun,“ uvedl Malášek.

Oba muži jsou ve vazbě. Kriminalisté předpokládají, že výčet jejich skutků ještě není konečný.

Podle policie jsou místa, kde oba pachatelé působili, typická právě pro činnost kapsářů. Zvláště v předvánočním čase. Lidé by se podle nich měli vyhýbat tlačenicím, peníze, doklady a jiné cennosti by neměli nosit v batohu na zádech ani v zadní kapse kalhot. Své věci by neměli pouštět z dohledu. V případě okradení by měli co nejdříve kontaktovat policii.

Tagy: