Lidé z ukrajinských útulků a azylů: Nikam nejdeme, zvířata nás potřebují

Neopouštějte, prosím, zvířata, zejména ta na řetězech. Mají stejný strach jako vy. Nechápou, co se děje, prosí majitele zvířat Marina Bolokhovets z útulku Friend ve městě Dněpropetrovsk. „Útulek Friend se nachází v blízkosti letiště, které je od dnešních 5 hodin ráno silně bombardováno. Lidé opouštějí své domovy a podobně jako v nedávné době se dá předpokládat vysoký nárůst opuštěných zvířat, které bude potřeba přijmout do útulku.

Aktuálně má přitom útulek Friend více než 600 psů,“ uvádí Nadační fond Psí Naděje, který již před lety vyhlásil sbírku s cílem pomoci Marině Bolokhovets s péčí o zvířata v nouzi. Ve čtvrtek se ve světle událostí na Ukrajině rozhodl cílovou částku navýšit.

„V našem městě to začalo až dnes ráno, stejně jako na většině Ukrajiny. Nikdo pořádně neví, co bude dál. I v době míru je péče o zvířata a přístup lidí dost katastrofální, takže pokud to bude pokračovat dál, určitě to bude tisíckrát horší. Asi jako všude, kde se válčí,“ říká Bolokhovets. „U nás v útulku máme zásoby krmiva na týden. Protože, upřímně řečeno, po 8 letech konfliktu na Donbase si všichni mysleli, že k invazi v plném rozsahu nedojde. Takže teď je těžké předvídat, co bude dál,“ dodává zakladatelka útulku Friend.

Chybí krmivo i léky

„Situace v naší zemi je kritická. Zatímco lidé opouštějí své domovy, stále více psů zůstává na ulici. Připravujeme se na jejich příjem, ale nemáme dost jídla, abychom je nakrmili,“ popisuje situaci v Dněpropetrovské oblasti Elena Mosiychuk-Malinok. Ta se dlouhodobě věnuje záchraně psů na východě Ukrajiny, léčí je a hledá jim nové domovy. Opustit je kvůli vlastnímu bezpečí odmítá. „Nyní je zapotřebí podpory vás všech. Psi se o sebe nedokážou postarat sami,“ uvádí Elena Mosiychuk-Malinok na sociálních sítích, kde prosí o materiální nebo finanční pomoc a vyzývá veřejnost k pomoci v ukrajinských útulcích. „Máme povinnost chránit ty, kteří se nemohou chránit sami,“ dodává.

Термінова інформація ‼️‼️ Друзі , хто мене знає і не знає . Бізнесмени , підприємці та просто не байдужі , зараз критична ситуація в нашій Країні . Поки люді тікають покидаючи свої домівки , собак все більше залишається покинутими на вулицях . В мене на данний час критична ситуація. Зараз готуємось до того, що до тих собак що вже є , прибуде ще більша частина покинутих , годувати їх запасу кормів не має. Закупити найнеобхідніше коштів майже теж не має . Зараз дуже потрібна допомога кожного з вас . Собаки не можуть самі себе прогодувати, захистити . Я не покину тих кого рятувала і рятую , не залишу їх на одинці з бідою і буду до останнього з ними, але одній мені не витягнути таку зграю собак , а половина з них хворі . Зараз як ніколи мені потрібна ваша допомога 🙏тільки об‘єднавшись ми зможемо врятувати самих незахищених . Зараз потрібно ТЕРМІНОВО закупити запас кормів , води , медикаментів , мішків з піском , переноски , ковдри , миски . Самій не витягнути такі суми . Можливо хтось зможе щось передати поштою , хтось фінансово 🙏БЛАГАЮ ВАС, 🙏НЕ ЗАЛИШАЙТЕ НАС З ХВОСТИКАМИ НА ОДИНЦІ З БІДОЮ 🙏 ВІЙНА ЦЕ СТРАШНО , знаю не з слів , тому я залишаюсь з хвостатими до останнього подиху . У вас є шанс врятувати себе а в них не має , дайте цей шанс для нас 🙏 Картка для допомоги 💳 5375411405262911 моно «Хвостики « Картка приймає буль які переводи з будь якої країни . Для переводу Вестерн та SEPA MOSIICHUK OLENA GB68CLJU00997183333048 Дякую кожному за репости , за активність та будь яку допомогу 🙏🇺🇦🙏 #днепр #днепропетровск #мамасобак #мамапитбулей

Posted by Elena Mosiychuk-Maliok on Wednesday, February 23, 2022

Hnutí za práva zvířat UAnimals reagovalo na zmíněné opouštění psů a koček výzvou k zodpovědnosti a zachování klidu. Kromě rad na zajištění bezpečnosti zvířat také dementuje obavy, které se mezi majiteli šíří. „Neexistuje žádný přímý zákaz brát je (zvířata, pozn. red.) do protiatomových krytů,“ uvádí organizace. Podle webu Depo.Kyjev si mohou majitelé brát do krytů domácí mazlíčky v případě, že jsou očkovaní a mají náhubek nebo jsou v přepravkách. Zvířata v přepravních boxech zachytila i Hanna Liubakova na fotografii lidí ukrývajících se v prostorách kyjevského metra.

Stíhačky nad hlavou

Ne všichni ale těmto informacím věří anebo odmítají přesun do bezpečnějších oblastí kvůli většímu množství zvířat. „Jediná kočka, kterou dokážu rychle chytit, je Tiffany. Všichni ostatní zpanikaří a schovají se po bytě. (…) Pokud se stane něco vážného, nemůžete utéct. Lidé budou panikařit, silnice budou noční můrou. Opravdu doufám, že se mýlím. Proto nemůžu utéct jako spousta lidí. Se zvířaty mě nikam nevezmou a já bez nich neodejdu,“ píše Ljudmila Ozimkovskaja, která se stará o kočky doma i na ulicích Kyjeva.

Kyjev neopouští ani Ital Andrea Cisternino, který se na místě stará o zhruba čtyři stovky hospodářských i domácích zvířat. V azylu Rifugio Italia Kj2 jsou krávy, kozy, koně, ale také psi a kočky. „Před 10 minutami nad Rifugio přeletěly dvě stíhačky a válečný vrtulník, Oksana říkala, že jedna ze stíhaček střílela, 30 km od nás je letiště, kde dnes ráno v 5:00 bombardovali,“ napsal Cisternino ve čtvrtek po poledni k fotografii zachycující vojenský letoun letící nad azylem.

Tagy: