OBRAZEM: Metro jako kryt před bombardováním. Ukrajinci utekli do podzemí

Ačkoliv ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval své spoluobčany, aby zůstali doma, mnozí Ukrajinci se rozhodli utéct. Hrozba ruského bombardování je buď vyhání směrem na západ, nebo do krytů. V Kyjevě tak lidé kvůli útoku prchají například do podzemí metra.

V Kyjevě se ve čtvrtek ráno po zahájení ruské invaze rozezněly sirény značící ohrožení. Mnoho lidí se tak rozhodlo opustit své domovy a najít úkryt v podzemí či prchnout na západ. V ukrajinském hlavním městě se obyvatelům bezplatně otevřelo metro.

Do podzemních stanic tak začaly proudit davy lidí, kteří metro využívají coby improvizovaný kryt před odstřelováním a útoky. Na sociálních sítích se začínají šířit desítky fotek dokumentující strach a paniku Kyjevanů.

Ke stejnému kroku jako v Kyjevě, tedy otevřít metro coby kryt před útokem pro občany, se rozhodli i představitelé Charkova na východě země.

Další civilisté se uchýlili do svých sklepů. Mezi nimi i například zpravodaj deníku The Guardian Luke Harding. „Náš sklep v Kyjevě se nyní zaplňuje rodinami s malými dětmi. Děti s sebou mají omalovánky. Trhá to srdce,“ napsal novinář na sociálních sítích.

Rusko zahájilo v noci ze středy na čtvrtek rozsáhlý útok proti Ukrajině. Aktuálně jsou hlášeny stovky mrtvých, zasaženy jsou strategické cíle po celé zemi. Ruský prezident Vladimir Putin přitom vyhlásil vojenskou operaci pouze na separatistickém Donbasu, kde v pondělí uznal nezávislost místních samozvaných republik Doněck a Luhansk.

Ruské ministerstvo obrany popírá, že by útočilo na ukrajinská města a podle svých slov cílí jen na vojenské cíle. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba situaci označil za plnohodnotnou invazi a ukrajinské úřady posléze zavedly v zemi válečný stav. Ukrajinci aktuálně rozdávají zbraně veteránům i dobrovolníkům.

Tagy: