Ukrajina do léta osvobodí Krym, odhaduje americký generál. Popsal, jak plán uskutečnit

Americký generál ve výslužbě Ben Hodges, jenž býval velitelem amerických pozemních sil v Evropě, se domnívá, že Rusy okupovaný Krym by mohl být osvobozen do konce léta příštího roku. Uvedl to v úterý na zasedání Atlantické rady ve Washingtonu.

K osvobození poloostrova Krym není podle Hodgese potřeba útočit na Perekopskou šíji, spojující poloostrov s pevninou. K vytlačení ruských jednotek z Krymu podle jeho názoru stačí pravidelně ostřelovat zásobovací trasy – Krymský most a pozemní koridor vedoucí přes Melitopol.

Ukrajina je již schopna zasáhnout tyto cíle a Krym tak stále více připomíná past na Ozbrojené síly Ruské federace, řekl podle webu Ukrainian Voa News Hodges. „Kdyby Ukrajinci měli balistické taktické rakety (ATACMS), mohli by už teď bombardovat všechna ruská velitelství, všechny dopravní uzly a muniční sklady na Krymu. Tím by se stal poloostrov pro ruské jednotky neobyvatelným,“ podotkl. „Myslím si, že tento poloostrov je klíčem k vítězství. Je to zásadní oblast,“ zdůraznil generál.

Washington, který Ukrajině poskytl vojenskou pomoc ve výši přesahující 15 miliard dolarů (364 miliard korun), ale dříve odmítl systémy ATACMS s dostřelem téměř 300 kilometrů Kyjevu dodat. Argumentuje obavami, že by je Ukrajina mohla použít k útokům na ruské území, což by mohlo vyvolat rozsáhlejší konflikt.

Podle Hodgese Spojené státy odmítají dodat Ukrajině tyto zbraně i proto, že „příliš mnoho lidí v americké administrativě pochybuje o tom, že je možné donutit Rusy opustit Krym“. „Někde hluboko ve svém srdci věří, že je to nemožné a že takový pokus povede k eskalaci konfliktu s použitím atomové bomby,“ upřesnil Hodges.

Podle něj by měl Bílý dům říci: „Chceme, aby Ukrajina zvítězila.“ „Válka trvá už deset měsíců a Bílý dům nedokáže překonat poslední malou překážku a říct: ‚Uděláme vše pro to, aby Ukrajina vyhrála.‘ Kdyby to řekli, všechny ty řeči o tom, kolik a jaké zbraně dát, by ani nebyly předmětem diskuze,“ uvedl Hodges.

Přístupy ke Krymu jsou na dosah ruky

Podotkl také, že dokud bude Rusko ovládat Krym a bude tam mít svoje vojenské základny, zůstane poloostrov platformou pro rozpoutání nové války. „Pokud Ukrajině nepomůžeme vrátit její suverénní území, pak za pár let zaručeně dostaneme další fázi tohoto konfliktu,“ domnívá se americký generál. Věří, že Ukrajinci osvobodí Krym do konce léta příštího roku. „Tedy do konce srpna 2023. Dnes jsem si svou prognózou jistější než před měsícem,“ dodal na závěr.

S podobnou prognózou přišel Hodges už v polovině listopadu. Tehdy odhadl, že ukrajinské síly by do ledna příštího roku mohly osvobodit Melitopol a Mariupol a pustit se do osvobozování Krymu. „Raketomety HIMARS budou zakrátko střílet z Chersonu. Přístupy ke Krymu jsou na dosah ruky. To oslabí ruskou obranu, zatímco levé křídlo protiofenzívy do ledna obsadí Mariupol a Melitopol. Následně začne rozhodující fáze kampaně – osvobozování Krymu,“ napsal Hodges na Twitteru, kde zveřejnil také mapku s dostřelem různých raket HIMARS z Chersonu.

Tagy: