Ukrajincům se krátí čas, varuje britský generál. Zmínil však i možný rozpad ruské armády

Ukrajina musí porazit Rusko ještě letos, jinak riskuje ztrátu podpory ze strany Západu. Upozornil na to bývalý velitel britské armády Richard Dannatt. Jeho varování přichází právě v době, kdy ukrajinské síly postupují a získávají převahu v obklíčeném městě Bachmut. Podle Dannatta existuje reálná možnost, že by se ruská armáda mohla zhroutit kvůli očekávanému ukrajinskému protiútoku, který by mohl nastat později během roku. Informuje o tom britský web Daily Mail.

„Existuje riziko, že západní podpora oslábne. Je tu také nebezpečí, že si Putin uvědomí, že čas je na jeho straně. Proto je skutečně důležité, aby Ukrajinci účinně uskutečnili protiofenzívu v pravý čas,“ uvedl bývalý náčelník generálního štábu Richard Dannatt v rozhovoru pro Times Radio, na který upozornil web Daily Mail.

„Velká protiofenzíva, kterou všichni očekáváme a na kterou se Ukrajinci připravují, ještě nezačala, ale pravděpodobně není daleko,“ řekl. Podle Dannatta by k ní mohlo nejspíš dojít později během roku. Zdůraznil však, že Ukrajinci, kteří se v plánovaném protiútoku pokusí získat svá okupovaná území, na to mají jen pár měsíců. V případě, že se jim to podaří v čas, mohla by se dle něj ruská armáda zhroutit. „Pokud dojde k rozhodujícím úderům proti Rusům, existuje šance, že se ruská armáda rozpadne takovým způsobem, jaký jsme viděli loni v září kolem Charkova,“ dodal Dannatt.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové kryjí ústup za evakuaci dětí, tvrdí Ukrajinci. Vyklízení měst dává tušit směr útoku

Ukrajinská armáda zaznamenala minulý týden významný postup ve svém boji proti ruským silám, které se již dlouhé měsíce pokoušejí obsadit město Bachmut a jeho okolí. Dokonce i Moskva přiznala, že její síly na severu města utrpěly značné ztráty. „Poslední dny ukázaly, že se můžeme posunout vpřed a zničit nepřítele i v tak extrémně obtížných podmínkách,“ sdělil na Telegramu velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyi. „Bojujeme s menšími zdroji než nepřítel, ale i tak jsme schopni zmařit jeho plány,“ poznamenal.

Územní zisky kolem Bachmutu však podle ukrajinských úřadů neznamenají spuštění širšího protiútoku. Ukrajinská náměstkyně ministra obrany Hanna Maliarová uvedla, že v městě a jeho okolí probíhají těžké boje. „Rusové nezměnili své cíle. Posílají útočné jednotky na předměstí Bachmutu,“ napsala na Telegram.

Moskva, která začala svou totální invazi na Ukrajinu před téměř 15 měsíci, považuje Bachmut za odrazový můstek k napadení dalších ukrajinských měst. Toho si je vědom i Kyjev, který již dříve uvedl, že udržení obrany města je klíčovým faktorem v přípravě nadcházející protiofenzívy.

Tagy:
Vladimir Putin armáda Moskva Ukrajina velitel ruská armáda Daily Mail Rusko Kyjev náčelník generálního štábu Ozbrojené síly Ruské federace ukrajinská armáda ruská invaze na Ukrajinu Britská armáda Bachmut