Rusové kryjí ústup za evakuaci dětí, tvrdí Ukrajinci. Vyklízení měst dává tušit směr útoku

Rusko začalo podle americké CNN evakuovat města v Záporožské oblasti, a to zřejmě v obavě, že právě tudy Ukrajinci povedou chystanou protiofenzivu. Stahovat se z některých oblastí mají vedle civilistů také ruští vojáci. Vojenští experti už dříve označili za nejpravděpodobnější možnost, že se Ukrajinci pokusí prorazit právě v Záporoží směrem na Melitopol. Ukrajinské úřady prohlásily, že evakuace je pouze zastírací manévr pro ústup ruských vojsk.

Opona se zvedá. Ukrajinská protiofenziva je podle dostupných informací na spadnutí. A tuší to i Rusové, kteří mají podle informací americké CNN evakuovat osídlené oblasti podél fronty. Evakuace se týká například města Polohy, které se nachází mezi Záporožím a Mariupolem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strašlivé záběry z války. Okupanta těžce zranil ukrajinský dron, Rus se pak střelil do hlavy

„Ukrajinské úřady prohlásily, že evakuace je pouze zastírací manévr pro ústup ruských vojsk. Podle nich posílají civilisty do pobřežního města Berďansk, ruští vojáci se pak mají přesouvat do vybombardovaného města Mariupol,“ uvedla CNN.

Ruský okupační úředník Jurij Balickij prohlásil, že evakuace se provádí kvůli zajištění bezpečnosti obyvatel. Stahování se týká také dětí, které mají „odpočívat“ v dětských táborech. Podle americké televize se tím snaží Rusové zastírat násilnou deportaci a převýchovu děti.

Všechno začne na jihu?

Vzhledem k výše popsaným procesům se možná odkrývá plocha, na které se bude v příštích týdnech bojovat. Dlouhou dobu už vojenští experti spekulují o tom, kudy Ukrajinci protiofenzivu povedou. Mluvilo se o průlomu přes Bachmut či Cherson, nejpravděpodobnějším místem činu ale vždy zůstávalo Záporoží. A této variantě zřejmě věří i Rusové.

Nahrává tomu i fakt, že také Ukrajinci v oblasti pozorují zvýšenou intenzitu ruských útoků. Ukrajinská městečka Mala Tokmačka a Orichiv se nacházejí v oblasti, kde se fronta láme. A kde se možná brzy rozhoří hlavní boje.

„Se vzrůstajícím tlakem ukrajinské armády je Orichiv neustále bičován hněvem Ruska. Podle městských záchranných týmů už není v ostřelování žádný zvláštní systém, Rusové mají pálit v náhodný čas na různých místech,“ napsala CNN.

Podobná je situace i v městě Mala Tokmačka, lidé zde slyší střelbu a mohutné exploze každý den. „Pro nás už není cesta ven. Už více než rok nemáme vodu, plyn ani elektřinu,“ sdělila pro CNN místní obyvatelka. Ve městě má zůstávat zhruba 200 lidí.

Rusové v pondělí pozastavili operace v jaderné elektrárně v Záporoží, kterou okupují. A to údajně kvůli obavám z provokace.

Na riziko zneužití jaderné elektrárny Rusy v době úspěšného ukrajinského protiútoku se dlouhodobě upozorňuje. OSN se proto snaží s Moskvou vyjednat bezpečnostní koridor.

Tagy: