Ukrajinci jsou na Rusko naštvaní, budeme se houževnatě bránit, vzkazuje filmařka z Kyjeva

Tvrdá slova a ještě tvrdší obvinění volí ukrajinská dokumentaristka a spisovatelka Lesja Charčenková na adresu Ruska a jejího prezidenta Vladimira Putina po uznání separatistických oblastí na východě Ukrajiny a vpádu vojsk. Lidé jsou na Rusko velmi naštvaní a budou se mu houževnatě bránit, říká v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS přímo z Kyjeva, kde žije se svou rodinou.

Opustit Kyjev ani Ukrajinu nechtějí, hodlají se bránit. Manžel Volodja už překontroloval svou vojenskou výzbroj a společně s ostatními spolubojovníky se připravuje na další útok Rusů jako před osmi roky.

Lesja Charčenková (47 let)

Ukrajinská filmařka, spisovatelka a bývalá novinářka, která se narodila v Kyjevě, tehdy na území bývalého Sovětského svazu.
Vystudovala filozofii na Kyjevské univerzitě, poté pracovala 14 let jako novinářka v televizi.
Následně natáčela dokumentární filmy píše knihu.
Je vdaná, má dvě děti a jejím koníčkem je fotografování.

Lesja Charčenková na svůj profil na sociální síti Facebook pár minut po Putinově televizním vystoupení napsala: „Nevěděla jsem, že dokážu tolik nenávidět. Černá, hustá nenávist.“

Kde vás zastihlo prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina o uznání separatistických republik kolem Doněcku a Luhansku na východě Ukrajiny?
V mém rodném městě Kyjevě. Sledovali jsme ho v televizi.

Jaká byla vaše první reakce?
Já a realisticky uvažující lidé jsme vždy předpokládali, že Rusko dříve či později válku rozpoutá. Moskva k ní nepotřebuje důvod ani záminku, i když by si mohla něco vymyslet pro propagandu. Nyní může válce zabránit jen zázrak. Putinův hodinový projev byl navíc plný nenávisti a absurdních historických stesků na celou Ukrajinu. Upírá nám a naší zemi právo na existenci. Nepřátele Ukrajinců si vymyslel, stejně jako Hitler udělal nepřátele ze Židů. Jeho projev je ideologickým ospravedlněním velké války proti celé Ukrajině.

Jak přijali tento Putinův krok lidé v Kyjevě, který leží 600 kilometrů severozápadně od Doněcku?
Rozumní lidé sledují situaci již dlouho, a toto chování Ruska je nepřekvapilo.

Považují to Ukrajinci za invazi na vlastní území?
Ano, samozřejmě, jedná se o invazi. Tato invaze a agrese navíc trvá již od roku 2014.

Já a realisticky uvažující lidé jsme vždy předpokládali, že Rusko dříve či později válku rozpoutá. Moskva k ní nepotřebuje důvod ani záminku.

Změnilo se již večer něco na běžném životě v Kyjevě?
Nevšimla jsem si ničeho zvláštního. Snad jen menšího počtu lidí na ulicích a v supermarketech. Mnoho civilistů nebere hrozbu okupace Kyjeva vážně. Ale aktivní část obyvatelstva a armáda se připravují na nejhorší.

Připravuje se Kyjev na ruskou invazi?
Lidé se hlásí do jednotek územní obrany, učí se střílet, zdokonalují se v tom, aby uměli poskytnout zdravotní péči.

Jak jste spala? Dá se po takovém napadení vůbec usnout?
Od okupace v roce 2014 spím špatně.

Uvažujete vy nebo někdo z vaší rodiny o odchodu do zemí Evropské unie?
Jsme odhodlaní na Ukrajině zůstat a odejít pouze v případě, že celou zemi obsadí Rusko.

Jste připraveni bránit Kyjev a další části Ukrajiny i se zbraní v ruce?
Můj manžel kontroloval své vojenské věci a kontaktoval své dřívější spolubojovníky. V letech 2014–⁠2015 bojoval jako dobrovolník. Nyní je se svými kamarády opět připravený bránit zemi se zbraní v ruce. Lidé jsou na Rusko velmi naštvaní a budou se mu houževnatě bránit. Já osobně jsem jsem připravená pomoci, jak jen budu umět.

Podstoupila jste vy nebo někdo z vašeho okolí v poslední době vojenský výcvik civilistů, o kterém informovala i média v Česku?
Ano, za první války jsem ve městě absolvovala kurz přežití. Také jsem chodila na střelnici a učila se střílet.

Znáte někoho, kdo se nyní nachází v Doněcku nebo Luhansku? Jste s nimi v kontaktu?
Ne, všichni moji přátelé z Doněcku a Luhansku jsou inteligentní lidé a všichni odjeli na Ukrajinu už v letech 2014–⁠2015. Jak to tam nyní vypadá, víme jen zprostředkovaně a z médií.

Můj manžel kontroloval své vojenské věci a kontaktoval své dřívější spolubojovníky. Lidé jsou na Rusko velmi naštvaní a budou se mu houževnatě bránit. Já osobně jsem připravená pomoci, jak jen budu umět.

Jaká mají obyvatelé Ukrajiny očekávání od států EU a NATO?
Evropa a svět už musely překousnout mnoho ruských a Putinových zločinů. Od války v Čečensku, v Gruzii, přes Podněstří až po Ukrajinu v roce 2014. Jsem ráda, že se situace nyní mění a všichni začínají o ruských zločinech mluvit otevřeně a bez obalu. Těším se na rozsáhlou vojenskou podporu ze strany EU a NATO. Budeme se snažit být ve svém jednání důslední. Stále existuje naděje, že se věci pro Ukrajinu a pro naše hodnoty sdílené se Západem vyvinou dobře. Ukrajinci jsou skromní lidé, ale nyní jsou opravdu rozzlobení. Pokud budeme dobře bojovat a získáme odpovídající podporu, může to být menší katastrofa, než jak to vypadá nyní. Kupujeme si ji svou krví.

To jsou tvrdá slova. Kdo za situaci mezi Ukrajinou a Ruskem může?
Evropa a svět už mají rasismu plné zuby. Rusko bylo a je impérium. Není normálním státem, není to evropský stát. Jedná se o euroasijský poloevropský stát. Putin a jeho parta tento koncept akceptují. Rusko je mafiánský stát. Myšlenka Evropy od Lisabonu po Vladivostok je naprostý nesmysl. Vždycky mě udivovalo, jak stará dobrá Evropa může přijímat, dokonce i podporovat a propagovat takové kraviny. Německo a exkancléřka Angela Merkelová osobně udělaly vše pro to, aby se s Ruskem sblížily. A role Merkelové v dějinách by měla být přehodnocena. Západ nese svůj díl odpovědnosti za situaci, pokud bude Ukrajina chladnokrevně vyvražděna. Nejen politici a firmy, ale obecně celá společnost. Mentální lenost, konformismus a samolibost překročily všechny meze. Některé myšlenky v humanitární oblasti jsou naprosto absurdní. Lidé téměř nevědí, kdo jsou. Jsou tak racionální a inteligentní, že se stávají hloupými.

Západ nese svůj díl odpovědnosti za situaci, pokud bude Ukrajina chladnokrevně vyvražděna. Nejen politici a firmy, ale obecně celá společnost. Mentální lenost, konformismus a samolibost překročily všechny meze.

Věříte ještě v diplomatické vyřešení konfliktu?
Ne, už nevěřím v diplomatické řešení. Máme co do činění se zločincem a jeho gangem.

Co si vlastně Ukrajinci myslí o Putinovi?
Je to typický představitel sovětské KGB (Výbor státní bezpečnosti, hlavní tajná služba bývalého Sovětského svazu, obdoba československé StB, pozn. red.), zlý, málo vzdělaný, notoricky známý křikloun a člověk zahleděný do sebe. Bohužel mu věří většina ruské populace.

Tagy: