Ukrajinci odhalili pokus o atentát na Zelenského. Kontrarozvědka zadržela i jeho vlastní lidi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj měl být znovu terčem atentátu.

Ukrajina dál ztrácí území, od Britů ale dostala dárek

Ukrajinská civilní kontrarozvědka (SBU) v úterý oznámila, že odhalila skupinu agentů ruské tajné služby (FSB), kteří údajně plánovali zabít ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a další ukrajinské činitele. Dva ze zadržených měli hlavu státu chránit.

SBU zadržela pět lidí, mezi nimi dva členy státního bezpečnostního úřadu, který má na starosti ochranu nejdůležitějších úřadů v zemi. Jedním z úkolů agentů bylo vyhledat mezi členy prezidentské ochranky člověka, který by byl ochotný vzít Zelenského jako rukojmí a pak ho zavraždit.

Kromě Zelenského prý agenti plánovali zabít také ředitele SBU Vasyla Maljuka a šéfa vojenské rozvědky (HUR) Kyryla Budanova. Podezřelí podle ukrajinských vyšetřovatelů předávali ruské straně informace a také připravili prostředky pro provedení teroristického útoku. Jeden z nich dostal dva drony a munici. Prý je měl předat svým společníkům, aby je použili.

Informace o tom, že Moskva se pokouší provést atentát na Zelenského, přicházely zejména v počátcích ruské invaze na Ukrajinu, která začala v únoru 2022, kdy ruské jednotky mířily na Kyjev.

Tagy:
válka atentát Moskva invaze pokus o vraždu Kyjev tajná služba Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu