Ukrajinci překvapili Rusy v zákopech. Okupanti neměli sebemenší šanci, dokazuje video z bojů

Ukrajinské speciální jednotky zveřejnily záběry z akce, kdy překvapily Rusy v zákopech

Ukrajinské speciální jednotky v týlu Rusů

Ukrajinci v rámci dlouho očekávané protiofenzivy hlásí průběžné úspěchy především z jižní části země, kde se jim povedlo postoupit a osvobodit několik vesnic. Ukrajinské speciální jednotky nyní zveřejnily záběry, které mají dokládat intenzitu a brutalitu bojů v této části fronty. Vojáci se k sobě často dostávají na vzdálenost pouhých centimetrů. Střety jsou hlášeny také z východní frontové linie.

Video, které mělo být natočeno kamerou na helmě jednoho z ukrajinských vojáků, ukazuje intenzivní boje v zákopech. Příslušníci speciálních sil se nepozorovaně dostali do týlu Rusů a evidentně zaskočené okupanty nešetří. „Někteří nepřátelští vojáci se sice vzpamatovali z překvapení a pokusili se vzdorovat, jak ale můžete vidět, bylo to marné,“ popisují speciální síly na svém telegramovém účtu s tím, že při akci padlo deset okupantů. Záběry sice působí velmi autenticky, v době ozbrojeného konfliktu je ale velmi obtížné jejich pravost ověřit.

Ukrajinské síly za poslední dva týdny osvobodily osm obcí, včetně vesnice Pjatychatky, uvedla v pondělí podle agentury Reuters náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. O dobytí Pjatychatek ukrajinskými vojáky o víkendu informoval šéf ruské okupační správy v Záporožské oblasti, Moskva ale uvedla, že se útok podařilo odrazit, informuje ČTK.

ČTĚTE TAKÉ: ON-LINE: Obrovské ztráty Rusů. Těla mrtvých vojáků musí odvážet kamiony, tvrdí Ukrajinci

Boje probíhají ale takřka po celé délce fronty. Ukrajinský generální štáb hlásí za poslední den hned 24 střetů s Rusy, především pak v okolí měst Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka. Ukrajinci čelili také 59 útokům vedených ze vzduchu a pozice ukrajinských vojáků i obydlené oblasti zasypala ruská dělostřelecká palba. „Mezi civilisty jsou mrtví a zranění včetně dětí, poškozena či zničena byla zařízení kritické infrastruktury a poškozených je okolo 20 obytných budov a škola,“ píše ukrajinské velení.

Ruskému ostřelování čelilo v minulých dnech také jihoukrajinské město Kryvyj Rih. „Rusové se jako obvykle věnují terorismu a cílí na civilní místa, aby vyvolali paniku,“ popsal reportérovi CNN Prima NEWS Matyáši Zrnovi místní velitel vojenské správy Oleksandr Vilkul.

Ostřelování, tentokrát ze strany Ukrajiny, v pondělí ráno oznámil i šéf ruské Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov, podle kterého ukrajinská armáda útočila na příhraniční město Valujki zhruba 120 kilometrů jihovýchodně od Belgorodu. „Podle předběžných dat bylo zraněno sedm lidí, z toho jedno dítě,“ napsal na Telegramu Gladkov. Stav všech zraněných je podle něj středně těžký, při útoku bylo poškozeno pět budov a čtyři menší domy.

Tagy:
válka Ukrajina záběry Speciální jednotky zákopy Pjatychatky