Rusové se věnují terorismu. Potřebujeme zázrak, přiznal ukrajinský velitel na jihu země

Velitel vojenské správy města Kryvyj Rih Oleksandr Vilkul

Rozhovor s ukrajinským velitelem

Ruští okupanti pokračují v masivním bombardování ukrajinských měst, častému ostřelování čelí například Kryvyj Rih. Velitel vojenské správy tohoto města Oleksandr Vilkul v rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedl, že bude kvůli nedostatku vody potřebovat zázrak. „Všichni jsme ukrajinští vlastenci. Kryvyj Rih byl vždy proukrajinský,“ dodal.

Ruští okupanti za poslední den provedli 51 dělostřeleckých útoků na ukrajinská města. Zároveň vyslali čtyři rakety a podnikli dalších 43 leteckých úderů. Vyplývá to z nového hlášení ukrajinského generálního štábu. Kyjev oznámil několik dalších civilních obětí, a to například v Charkově.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Miny, kontaminace nebo mršiny. Jak je po výbuchu Kachovky bezpečná dovolená u Černého moře?

Častému bombardování čelí i jihoukrajinský Kryvyj Rih. Jak to v osmém nejlidnatějším ukrajinském městě vypadá, se snažil zjistit vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Na místě mluvil s tamním vojenským velitelem Oleksandrem Vilkulem.

„Za poslední čtyři dny jsme byli dvakrát cílem raketového útoku. Z úterý na středu na město dopadlo šest raket, pět z nich zasáhlo civilní objekty – sklad s vodou nebo firmu zabývající se expedicí zboží. Zhruba o den později nastal další útok. Tentokrát čtyři rakety, z nichž tři zasáhly dva výrobní podniky. Rusové se jako obvykle věnují terorismu a cílí na civilní místa, aby vyvolali paniku,“ popsal Oleksandr.

I když jsou obyvatelé jihoukrajinského města nadále odhodláni bránit se ruské agresi, zároveň neskrývají problémy, s nimiž se potýkají. Stejně jako pro další města – i pro Kryvyj Rih je velmi problematické prolomení hráze Kachovské přehrady, kvůli němuž se do ukrajinské krajiny vylilo obrovské množství vody, což působí katastrofální záplavy, a to s naprosto nedozírnými humanitárními, ekonomickými i ekologickými dopady.

„Je to pro nás velmi závažný problém. Naši aglomeraci obývá 800 tisíc obyvatel. Dvě třetiny z nich získávaly vodu právě z Kachovské přehrady,“ řekl pro CNN Prima NEWS ukrajinský velitel. Kyjev a Moskva se z odpálení hráze obviňují navzájem. Analytici nicméně upozorňují, že vzhledem k očekávané ukrajinské ofenzivě i veškerým okolnostem výbuchu je mnohem pravděpodobnější ruské zavinění.

„Už před rokem jsem se domníval, že by s vodou mohl nastat problém. Nemyslel jsem si, že by (Rusové) skutečně vyhodili do vzduchu hráz, ale očekával jsem případné poškození čerpadla nebo vodovodu. Proto jsme udělali určitá technická opatření, a tak máme nyní zásobu vody asi na jeden a půl měsíce. Poté ale voda dojde a my budeme potřebovat zázrak,“ dodal Oleksandr.

Na jazyku nezáleží

Jak už bylo zmíněno, Kryvyj Rih leží na jihu Ukrajiny a je součástí Dněpropetrovské oblasti. Jde o jedno z ukrajinských měst, v němž je většina obyvatel zvyklá mluvit rusky. Podle Oleksandra však není důležité, jestli tamní obyvatelé mluví ukrajinsky, nebo rusky.

„Všichni jsme ukrajinští vlastenci. Kryvyj Rih byl vždy proukrajinský. Nikdy nehrálo roli, jakým jazykem se tu mluvilo. Kryvyj Rih je sice většinově ruskojazyčné město, v tom ale není vůbec žádný problém. Podívejte se, jak vzdoruje jih a východ Ukrajiny. Jak bojoval a umíral Mariupol, Charkov či Cherson,“ sdělil.

Pravda je, že ruská armáda od vypuknutí invaze v únoru 2022 naráží na východě i jihu Ukrajiny na velmi silný odpor. Až neuvěřitelné odhodlání předvedli ukrajinští obránci například loni na jaře v doněckém Mariupolu. Obklíčené přístavní město bránili skoro tři měsíce, a to de facto bez možnosti zásobování – chyběla jim munice, voda i potraviny.

Ukrajinci se museli vypořádávat s každodenním bombardováním, což je postupně donutilo stáhnout se až do rozsáhlého ocelářského komplexu známého jako Azovstal. Zatímco se ruská armáda na jaře minulého roku směrem z jihu i východu posouvala dál do ukrajinského vnitrozemí, v přímořském Mariupolu nadále svítila malá žlutomodrá tečka odporu.

Ani s hromadícím se počtem zraněných a mrtvých se obránci města nehodlali vzdát. Učinili tak až 20. května 2022, prakticky bez jakýchkoliv zásob.

Tagy:
válka Ukrajina bombardování velitel Rusko Mariupol Matyáš Zrno ostřelování Dněpropetrovská oblast Kachovka Kryvyj Rih Kachovská přehrada Oleksandr Vilkul