Monitorovat Rusy na Západě? Pavel má naprostou pravdu, říká v rozhovoru opozičník Ponomarjov

Bývalý ruský poslanec Ilja Ponomarjov má dnes ukrajinské občanství a z exilu vede jednu z frakcí ruské opozice.

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 18.6.2023

Český prezident Petr Pavel má pravdu, když říká, že je v době války nutné sledovat Rusy žijící na Západě. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl jeden z exilových předáků ruské opozice Ilja Ponomarjov. Vysvětlil, že mezi Rusy v zahraničí sice jsou lidé, kteří chtějí bojovat za svobodu, ale mnozí svoji domovinu opustili jen kvůli vidině lepšího života. Navíc stále souzní s režimem tamního prezidenta Vladimira Putina.

„Všichni Rusové žijící v západních zemích by měli být mnohem více sledováni než v minulosti, protože jsou občany země, která vede agresivní válku,“ pronesl v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa český prezident. Zmínil, že pro Rusy v zahraničí má pochopení, ale i oni podle něj jednoduše musí platit „cenu za válku“.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel: Všichni Rusové žijící na Západě by měli být více sledováni. Taková je cena války

Prezident v nedělní Partii Terezie Tománkové dodal, že si za tímto výrokem stojí, protože Rusko se staví proti Česku, Evropské unii a Severoatlantické alianci (NATO) a jeho představitelé hrozí i jadernými zbraněmi. Dodal však, že není nutné sledovat každého jednotlivce. „Monitorování neznamená sledování každého jednotlivého ruského občana. Znamená to plošné sledování toho, co se v té komunitě děje, a reagování na rizikové faktory chování, protože to je opatření, které má za cíl sledovat bezpečnost našich občanů, aby se neopakovaly Vrbětice nebo něco takového,“ řekl Pavel ve vysílání CNN Prima NEWS s odkazem na exploze v muničních skladech na Moravě, které měli mít na svědomí agenti ruské tajné služby GRU.

Jeden z ruských opozičních lídrů a bývalý poslanec Státní dumy Ilja Ponomarjov pro CNN Prima NEWS překvapivě prohlásil, že s Pavlovou myšlenkou souhlasí. „Bohužel si myslím, že váš prezident má naprostou pravdu,“ řekl redakci ruský politik.

Vysvětlil, že na Západě jsou mezi Rusy jak ti, kteří proti Putinově režimu bojují, tak i jeho příznivci. „Jistě, máte mezi Rusy plno bojovníků za svobodu, ale většina taková prostě není. Jednoduše Rusko opustili, aby hledali lepší život. A zejména Rusové žijící v České republice, Německu či Francii nemají v zásadě vůbec nic proti Vladimiru Putinovi. Můžeme dobře vidět, kolik příznivců mezi těmito emigranty, má,“ řekl CNN Prima NEWS Ponomarjov.

Jen útěk Rusům sympatie nezaručí

Ruský opoziční předák, který již několik let žije na Ukrajině, v exkluzivním rozhovoru poznamenal, že je složité přímo rozeznat mezi Rusy v cizině podporovatele Putina, a naopak jeho odpůrce. Podle něj je důležité se dívat na jejich činy, a ne se spolehnout pouze na jejich slova.

„Buďte aktivní, nespoléhejte se na to, že když opustíte Rusko a nechcete vstoupit do ruské armády, že z vás to okamžitě udělá ‚dobrého‘ Rusa. Kdepak. ‚Dobrý‘ Rus je dnes ten, kdo podporuje ukrajinskou armádu a zejména ruské ozbrojence na straně Ukrajiny. ‚Dobrý‘ Rus se aktivně podílí na boji proti Putinově režimu,“ vyzval Ponomarjov Rusy v zahraničí. Dodal, že pokud si ruští utečenci myslí, že dostanou sympatie zadarmo jen kvůli své emigraci, tak jsou na omylu.

Ponomarjov byl v roce 2014 jediným poslancem ruské Státní dumy, který hlasoval proti anexi ukrajinského poloostrova Krym. Ve své domovské zemi si za to vysloužil velkou vlnu kritiky z řad jiných politiků, následovalo zmrazení jeho majetku a dokonce trestní stíhání.

V roce 2016 emigroval na Ukrajinu, kde později získal státní občanství. Když ruská vojska zahájila v únoru loňského roku invazi, patřil Ponomarjov do domobrany Kyjeva. Aktuálně stojí v čele jedné z frakcí ruské opozice. Ta je však všechno, jenom je jednotná.

Celý exkluzivní rozhovor s Iljou Ponomarjovem zveřejní CNN Prima NEWS již brzy.

Tagy: