Ukrajinci osvobozují okupovaná města. Svět oblétla videa lidí v slzách, jak děkují vojákům

Ukrajinský voják se fotí u dělostřelecké palby v Doněcké oblasti. (3. září 2022)

CNN hodnotí ukrajinský protiútok

Výrazné úspěchy slaví ukrajinské síly v Charkovské oblasti, kde podle amerického Institutu pro studium války dobyly zpět 2 500 kilometrů čtverečních okupovaného území. Sociálními sítěmi se šíří dojemná videa z osvobozených měst a vesniček, na kterých místní lidé děkují vojákům za jejich odvahu.

Od samotného začátku ruské invaze na konci února Ukrajinci sklízejí pochvaly za statečnost a nezlomnost, se kterou se bránili vojskům Vladimira Putina. Zvláště poslední dny ale mohou být chváleni i za to, jak nepřátelům sami zatápějí a vytlačují je z okupovaných míst. Postup pokračuje každou minutou.

Na svém Twitteru shrnul dění uplynulých hodin slavný americký spisovatel Stephen King, který napsal: „Ukrajinci dnes nakopávají pár zadků. Sláva Ukrajině.“

Ukrajinští vojáci pravděpodobně v Charkovské oblasti bojují s menšími neorganizovanými skupinami ruských vojáků, kteří nečekali tak rychlý útok Ukrajiny na Kupjansk a Izjum. Institut pro studium války tak usuzuje z přílivu snímků ruských válečných zajatců za posledních 48 hodin.

Vedoucím skupinám ukrajinské armády se podařilo postoupit až 50 kilometrů za frontovou linii na území, které od začátku invaze letos v únoru drželo Rusko, píše britská vojenská rozvědka. A začínají se objevovat videa, na nichž se postupujícím vojákům dostává od osvobozených občanů díků nebo třeba i obejmutí.

Oslavuje se například i v Kupjansku, kde vojáci ukázali, komu nyní opět město patří.

Euforie zavládla také v jiném městě Charkovské oblasti, a to sice Balaklije. Video ukazuje emoce obyvatel, kteří byli sedm měsíců v drápech ruské armády.

Populárním se stalo rovněž video se starší ženou, která zahlédla vojáka, o kterém si myslela, že patří k Rusku. Ukrajinský osvoboditel však vystrašenou obyvatelku uklidnil, řekl, koho reprezentuje, a na oplátku se dočkal dlouhého obejmutí.

Podobné momenty byly k vidění na mnoha místech, kde znovu začíná vlát modrožlutý prapor.

Zároveň sociálními sítěmi kolují nové a nové materiály, skrze které se Ukrajinci vysmívají minelám a úprku vyslanců Kremlu. Například jedno video ukazuje ustupující ruský tank, ze kterého vyskakují vojáci. Nakonec obrněné vozidlo zastaví strom.

Tagy:
armáda vojáci invaze Ukrajina osvobození Rusko Charkovská oblast válka Balaklija Kupjansk