Blíží se masivní ruský útok. Redakce CNN zavítala do míst, kde se Ukrajina na ofenzivu chystá

Zatímco ukrajinské velení čeká na výsledek diplomatických jednání o dodávkách německých tanků, vojáci se připravují na další masivní ruský útok. Moskva by se podle informací zaznívajících mimo jiné ze Spojených států amerických o něj mohla pokusit již na jaře.

Přestože ruský postup na Ukrajině se v posledních měsících v podstatě zastavil, ukrajinská armáda neusíná na vavřínech. Naopak. Vojáci se připravují na velký útok okupantů a cvičí se na bitvy, které může válka v budoucnu přinést. „Musíme vědět, jak a na co máme naše ozbrojené síly připravit. Proto jsou tato cvičení důležitá,“ řekl ukrajinský generál Serhij Najev redakci CNN.

Právě její štáb se aktuálně nachází v uzavřené zóně černobylské elektrárny – na místě největší jaderné katastrofy v dějinách lidstva. V opuštěných tamních budovách trénují ukrajinští vojáci boj v městském prostředí.

„Spojené státy a spojenci NATO se domnívají, že Rusové by se mohli pokusit o masivní útok někdy na začátku jara. Na to se tito vojáci připravují. A to i přesto, že musí současně bojovat hned na několika různých frontách,“ řekl reportér CNN Fred Pleitgen.

Vysocí představitelé ukrajinské armády zdůrazňují, že aby porazili Rusko, potřebují více moderních zbraní ze Západu – především tanky. „Když se na to podíváme z hlediska kvality, je tam obrovský rozdíl. Západní zbraně jsou mnohem výkonnější než ty ruské,“ pokračoval Najev.

S Ruskem není možné vyjednávat

Zatímco na místech, jako je například Bachmut na východní Ukrajině, probíhají těžké boje a mrtvých neustále přibývá, ukrajinské velení vyjádřilo vděk za velmi štědrou vojenskou pomoc, kterou přislíbili spojenci Ukrajině na německé letecké základně Ramstein. Zároveň jsou ale zklamaní z toho, že Německo se stále neodhodlalo poskytnout tanky Leopard 2. Ty by totiž mohly výrazně změnit dynamiku bojů.

„Naši muži budou samozřejmě pokračovat v boji i bez toho, že by dostali novou výzbroj. Pokud se tak ale nestane, zemře jich mnohem více. A tohle musí přestat. Chceme, aby měli naši vojáci co největší šanci přežít. Myslím, že naši spojenci velmi dobře ví, jakou cenu platíme. Někdo už může být z války unavený, ale my jsme stále na bojišti. A je velmi důležité porazit Rusko, protože zkrátka není možné s ním vyjednávat,“ uvedl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

Ukrajinská armáda by ráda převzala iniciativu ještě předtím, než se ruské vojsko stačí vzpamatovat ze svých posledních ztrát. A především chce být připravená na možná masivní jarní útok.

Tagy: