Ukrajinci „poslali k čertu“ 860 okupantů za jediný den. Letecké snímky odhalují pole plná těl

V pondělí 870 okupantů, v úterý 720, ve středu 760, ve čtvrtek 770 a v pátek 860. Ukrajinští obránci podle tamního generálního štábu denně zabijí nebo zajmou stovky ruských vojáků. Tato ohromná čísla jsou způsobená mimo jiné ruskou snahou dosáhnout postupu na území centrálního Donbasu za každou cenu. I proto se bitvě u doněckého Bachmutu přezdívá „bachmutský mlýnek na maso“.

Ukrajinské ozbrojené síly nadále „posílají okupanty k čertu,“ napsala agentury Unian s tím, že stav ruské armády u Bachmutu a v Soledaru je velmi opotřebovaný. Ruští vojáci posláni na tuto „cestu smrti“ často fasují naprosto nevyhovující vybavení. V médiích se šíří letecké snímky, které ukazují doněcká pole, jež jsou doslova poseta mrtvými těly.

Rusové podle Kyjeva od vypuknutí invaze ztratili více než 120 tisíc vojáků. Dále prý přišli o 3 140 tanků, 6 256 dalších obrněných vozidel, 4 918 transportních vozidel, 2 578 dělostřeleckých systémů, 277 vrtulníků, 287 letounů, 1 891 bezpilotních letounů a o obrovské množství další vojenské techniky. Někteří analytici očekávají, že ruský diktátor Vladimir Putin již brzy rozšíří svou mobilizaci.

Nutno podotknout, že velkými ztrátami trpí i ukrajinská strana. Její vojska se podle britských analytiků stáhla ze Soledaru již začátkem týdne, a to kvůli obrovskému ruskému náporu. Nyní se ve městě zotavují žoldnéři z ruské Vagnerovy skupiny. Ukrajinci totiž na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť.

Na rozdíl od Soledaru u luhanské Kreminny mírně postoupily ukrajinské jednotky, hlásí Londýn. Kreminna leží severně od měst Severodoněck a Lysyčansk. O toto souměstí okupanti sváděli s Ukrajinci velmi tvrdé boje během léta, a to v rámci masivní ruské ofenzivy na Donbasu.

Severodoněck nakonec Rusové za cenu velkých ztrát dobyli 23. června. Lysyčansk pak Ukrajinci definitivně opustili 2. července, čímž ruská armáda de facto získala kontrolu nad celou Luhanskou oblastí. To jí ale dlouho nevydrželo. Ukrajinci už během podzimu hranice Luhanské oblasti znovu překonali a nyní se snaží získat zpět západní část tohoto území.

Tagy:
válka armáda vojáci Ukrajina ztráty Rusko Donbas Doněcká oblast Luhanská oblast Kreminna Bachmut Soledar