Ukrajinci na videu sestřelili ruský stroj smrti. Z obávaného „Aligátora“ zbyla ohnivá placka

Ruský bitevní vrtulník Kamov Ka-52 Alligator

Ukrajinci sestřelili z nebe ruského „Aligátora“. Zbyla z něj placka

Ukrajinská armáda sestřelila z nebes hned dva obávané ruské „Aligátory“. Jeden z bitevních vrtulníků Kamov Ka-52 se zřítil poblíž válkou zkoušeného Bachmutu, druhý šel k zemi poblíž vesnice Robotyne v Záporožské oblasti. S informací se pochlubila nedávno jmenovaná mluvčí ukrajinské armády Sarah Ashton-Cirilloová. „Stroj smrti za 16 milionů dolarů je dole. Stačil jeden výstřel a cíl byl zničen,“ napsala na sociální síť X. Zástupci ukrajinské 47. mechanizované brigády se následně pochlubili videem.

Ka-52 patří k obávaným bitevním vrtulníkům ruské armády. Vrásky dělají především ukrajinským tankistům – Aligátoři totiž většinou nesou řízené protitankové střely s dostřelem až 15 kilometrů a zasloužili se o zpomalení letní ukrajinské protiofenzivy. Zároveň se kvůli tomu stroje stávají prioritním terčem obránců, o čemž se Rusové mohli v uplynulém týdnu přesvědčit na vlastní kůži. A hned dvakrát.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Místo hrůzy, kde Rusové mučí zajatce. Svazují je do lidské stonožky a trestají i za tetování

První „rašistický“ bitevní vrtulník sestřelili Ukrajinci poblíž Bachmutu, kde stále probíhají tvrdé boje. „Děkuji naší protiletadlové obraně za úspěšnou bojovou činnost!“ poděkoval vojákům velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na svém Telegramu. Později upřesnil, že k sestřelení ruského stroje z oblohy došlo okolo 6:00 ráno.

Druhého Aligátora zlikvidovala 47. mechanizovaná brigáda poblíž vesnice Robotyne v Záporožské oblasti protiletadlovou střelou. Na sociálních sítích se posléze pochlubili videem. Jejich práci ocenila nedávno jmenovaná mluvčí ukrajinské armády Sarah Ashton-Cirilloová.

„Stroj smrti za 16 milionů dolarů je dole. Přibližně v 7:40 náš protiletadlový raketový a dělostřelecký oddíl zaregistroval nepřátelský vrtulník. Jednou vystřelil a cíl byl zničen,“ pochvalovala si bývalá americká novinářka a transgender dobrovolnice, která si prošla i ostrými boji na ukrajinské frontě. Podle později zveřejněných záběrů zbyla z vrtulníku jen ohořelá placka.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu přišla Moskva o několik desítek vrtulníků Ka-52 v celkové hodnotě jedné miliardy dolarů (zhruba 22 miliard korun).

Jak probíhá ukrajinská ofenziva a snaha obránců osvobodit zemi od ruských okupantů? Na to odpovídá reportáž níže:

Tagy:
armáda Moskva zbraň Ukrajina zbraně vrtulník Rusko Ukrajinci Ozbrojené síly Ruské federace válka na Ukrajině Kamov Ka-52 ruská invaze na Ukrajinu Bachmut Záporožská oblast protiofenzíva Mykola Mykolajovyč Oleščuk