Ukrajinci zničili důležitý most v Kurské oblasti. V obklíčení má být 700 ruských vojáků

Ruská armáda útočí na ukrajinské jednotky v Kurské oblasti.

Ukrajinci zničili most v ruské Kurské oblasti

Ukrajinská armáda zničila most přes řeku Sejm v západní části Kurské oblasti, píše TASS s odkazem na představitele ruských bezpečnostních sil. Podle ukrajinské agentury Unian tak Rusové přišli o důležitou zásobovací trasu, která vede právě přes zmíněný most. Objevily se také informace o údajném obklíčení 700 ruských vojáků v oblasti.

„Potvrzujeme informaci, že nepřítel zasáhl most přes Sejm. Část Gluškovského okresu je nyní odstřižena od evakuace po zemi,“ řekl zdroj agentury TASS. Odříznuto by nyní mělo být přes 20 obcí. Poradce guvernéra Kurské oblasti Roman Alechin předtím na Telegramu napsal, že se ukrajinská armáda snaží obsadit část okresu od hranic k řece a že útočí i na menší most ve vesnici Zvannoje.

Agentura Unian s odkazem na reakce ruských vojáků informuje, že ke zničení mostu Ukrajinci mohli použít americké raketomety HIMARS nebo MLRS. Unian dále píše, že zničeným mostem prochází silnice 38K-040, která je klíčová pro zásobování ruských jednotek v regionu. Jedná se tak o výraznou komplikaci ve snaze Rusů vytlačit Ukrajince z této oblasti. V oblasti se podle Unianu navíc Ukrajincům údajně podařilo obklíčit zhruba 700 ruských vojáků.

Most u obce Gluškovo se přitom stal terčem útoku už před několika dny. Záběry pořízené z místa ukazovaly, že byl i přes zjevné poškození a díry ve vozovce stále v provozu.

ČTĚTE TAKÉ: Putin své ponížení dlouho nevydrží, míní Šándor. Vojáček popsal smysl ukrajinské operace

V oblasti jsou podle Unianu pouze tři mosty — u obcí Gluškovo, který byl zničen, Zvannoje, který se rovněž stal terčem útoku, a Karyž. Pokud by se Ukrajincům podařilo všechny tyto mosty zničit, měli by nakročeno k ovládnutí větší části Kurské oblasti.

V Gluškovském okrese, sousedícím s Ukrajinou, žilo před válkou podle médií necelých 20 tisíc lidí. Ruské úřady v regionu v noci na čtvrtek v reakci na postup ukrajinských sil vyhlásily evakuaci.

Podívejte se na detailní rozbor situace v Kurské oblasti v podání válečného reportéra Matyáše Zrna:

Tagy:
Ukrajina politika Sejm Most Rusko ozbrojený konflikt obklíčení MLRS Kurská oblast UNIAN M142 HIMARS konflikt, válka a mír