Putin své ponížení dlouho nevydrží, míní Šándor. Vojáček popsal smysl ukrajinské operace

ZPRÁVY PLUS (229)

Z vojenského hlediska je situace v Kurské oblasti dost nejasná a nečitelná. Putin ale takové ponížení na mezinárodní scéně dlouho snášet nebude. V pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS to řekl bezpečnostní expert Andor Šándor. Podle vojenského analytika Jiřího Vojáčka operace posloužila k odvedení pozornosti ruské armády. Ukrajinští vojáci se ale podle něj budou muset stáhnout, jinak je Rusové obklíčí a zničí.

Ukrajinská armáda podle Šándora při vpádu do Kurské oblasti skvěle využila moment překvapení, ale nyní je otázka, co bude dál. „Pokud Ukrajinci neví, jak dobře ochránit své jednotky, mohou být zlikvidovány údery letectva a raket,“ řekl Šándor. Putin podle něj mezinárodní ponížení, které mu obsazení části ruského území přineslo, dlouho nevydrží a zároveň nepřipustí, aby jej Ukrajina mohla využít k vyjednávání.

ČTĚTE TAKÉ: Vpád do Ruska je obrovský hazard. Ukrajina vsadila své území i vyjednávací pozici

S tím souhlasí i Vojáček. „Rozhodně nepředpokládám, že by se Ukrajinci v tom výběžku déle udrželi. Zaprvé jim to nic nepřináší a zadruhé je to čistě z vojenského hlediska dlouhodobě nemožné,“ pronesl Vojáček. Podle něj je útok klasickou operací pro odlákání pozornosti, která donutila ruskou armádu přeskupit jednotky, což ulevilo frontě na východní Ukrajině.

Jedním z možných cílů, kterých by Ukrajinci chtěli svým útokem docílit, je výměna území. Podle Vojáčka je však takový scénář velmi nepravděpodobný. „Nedokáži si představit, že by Rusové vyměnili část Kurska za například Krym nebo za nějaké ústupky na východní Ukrajině. Ta fronta má dva tisíce kilometrů a Ukrajina ovládá území pouze 40 kilometrů široké a 30 kilometrů hluboké, což je velmi málo,“ řekl analytik.

Podle Vojáčka je však ukrajinská akce zejména politickým vítězstvím. „V Rusku se šíří špatná nálada. Teď už všichni vidí, že ta válka je špatně vedená. Přestože většinové obyvatelstvo ruskou armádu a Putina podporuje, začíná se rychle šířit šuškanda, že válku nemusí vyhrát,“ dodal analytik.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Cítím euforii i obrovskou nejistotu. Štáb CNN mluvil s ukrajinskými vojáky, kteří vpadli do Ruska

Tagy:
Vladimir Putin politika obrana Andor Šándor ozbrojený konflikt Ozbrojené síly Ruské federace Kurská oblast konflikt, válka a mír