Ukrajinci zničili obávaný raketomet Solncepjok. Pro Rusy má cenu zlata, říká expert

Ukrajinci zničili obávaný ruský raketomet Solncepjok.

Ukrajinské síly zničily během 24 hodin již druhý ruský raketomet TOS-1A přezdívaný „Solncepjok“, který je vyzbrojen termobarickými raketovými hlavicemi. Systém byl zničen pomocí samohybné houfnice M109A6 Paladin v Záporožské oblasti. Podle vojenského a politického pozorovatele Oleksandra Kovalenka se jedná o unikátní systém, který má pro ruskou armádu cenu zlata.

„Zajímavá není ani skutečnost, že byla použita samohybná houfnice, ale to, že se jedná již o druhé zdokumentované zničení Solncepjoku TOS-1A za poslední den,“ řekl expert v rozhovoru pro agenturu Unian. Celkem pak Ukrajinci podle agentury Unian zničili více než 10 kusů této techniky, připomněl Kovalenko.

„Jedná se o unikátní systémy, které mají pro Rusy cenu zlata a jsou velmi obtížně použitelné v oblastech s hustou dělostřeleckou palbou. Je nutno přiznat, že Rusové tyto raketomety používali s maximální opatrností. A nyní vyvstává zcela logická otázka – co se děje, když se solncepjoky, nad kterými se Rusové třesou jako nad porcelánovou soupravou, smaží na slunci jako omeleta? Ach ano, to je neúspěšná ofenziva,“ vysmál se Kovalenko Rusům za jejich neúspěch na bojišti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zoufalá situace v Chersonu. Lidé se snaží uprchnout, Rusko bombarduje i evakuační místa

Obrněnec TOS-1A je 24hlavňový raketový systém namontovaný na podvozku ruského tanku T-72. Používá termobarické střely, kterým se přezdívá vakuované bomby. Podle expertů jde o vůbec nejsilnější nejaderný vojenský prostředek.

„TOS-1A odpaluje náboje s termobarickou hlavicí. Ty vypouštějí oblak aerosolu, který je následně odpálen. Mají obrovskou ničivou sílu. Jejich účinek se dá srovnávat s malými jadernými zbraněmi,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr.

Tagy:
válka armáda Ukrajina raketomet Rusko UNIAN Oleksij Kovalenko