Ruská armáda utrpěla debakl. Chystá zbraň s účinkem slabé jaderné bomby, říká expert

Ničivá zbraň TOS-1 v akci

Lukáš Visingr o zoufalosti ruské armády

Ruská armáda je šokována silou ukrajinského odporu. Je zoufalá a dopustila se jedné z největších taktických chyb. To řekl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Lukáš Visingr. Expert také přiblížil ničivou sílu nové zbraně, kterou by Rusko mohlo využít.

Bezpečnostní analytik Visingr se domnívá, že je Rusko v křeči, protože válka na Ukrajině se vůbec nevyvíjí tak, jak si Moskva údajně představovala. „Na základě toho, co jsme viděli za uplynulý den, tak ze strategického hlediska je to pro Rusko naprostá katastrofa. I kdyby dosáhli vojenského vítězství, což je možné, jelikož ruská převaha je velká, tak Rusko už v tuto chvíli utrpělo totální debakl,“ sdělil expert pro CNN Prima NEWS

„Oni evidentně počítali s tím, že odpor bude minimální. Možná žádný. Že se jim podaří během pár dnů obsadit klíčová města včetně Kyjeva. A že Zelenskyj uprchne, nebo bude zajat. A že to bude celé působit jako mírová operace. Nic takového se ale nekoná,“ dodal Visingr. Podle něj Rusko nezvládá logisticky podporovat svoji armádu přímo v akcích. Zásobovací konvoje musejí při postupu následovat ruská vojska do vnitrozemí a v tu chvíli se stávají snadným terčem pro ukrajinské jednotky.

„Já mám dojem, že oni se nepřipravovali na něco takového, oni se připravovali na to, že se ukrajinská armáda hroutí. Podle mě se dopustili jedné z největších chyb při plánování vojenského konfliktu – uvěřili vlastní propagandě,“ řekl Visingr.

Podobně rozpačitý průběh konfliktu Rusové zažili už v minulých válkách. Čím to může být? „Rusové jsou tam, kde byli. V Sýrii nikdy nebylo víc než pět tisíc Rusů, oproti operaci na Ukrajině je to skoro statistická chyba. Operace na Donbase v letech 2014 a 2015, to bylo také rozsahem mnohem menší, bylo to bojiště ohraničené a Rusové tam mají podporu místního obyvatelstva. Ale teď, když pronikají na území, které kontroluje ukrajinská armáda, to je jiná situace. Navíc se dostávají do bojů v městské zástavbě, to dříve nebylo,“ vysvětlil analytik.

Děsivá zbraň

Mezitím se Ukrajinou šíří strach, který vyvolala nová ruská zbraň na území východoevropské země.

Záběry těžkého plamenometu TOS-1 namontovaného na podvozku ruského tanku T-72 sdílel v sobotu na Twitteru zpravodaj CNN Frederik Pleitgen. Novinář video natočil nedaleko města Bělgorod, jež leží asi 73 kilometrů od ukrajinského Charkova. „Tento dělostřelecký raketomet odpaluje náboje s termobarickou hlavicí. Ty vypouští oblak aerosolu, který je následně odpálen. Mají obrovskou ničivou sílu. Jejich účinek se dá srovnávat s malými jadernými zbraněmi, což podtrhuje momentální zoufalost ruské armády,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

„Pokud takovou zbraň nasadí masově, tak to znamená, že se v uvozovkách vrátí ke svých osvědčeným praktikám. Touto zbraní mohou města vymazat z mapy,“ uzavřel analytik s tím, že Rusům dochází čas, vázne jim vojenské zásobování a nemohou si dovolit vést válku dlouhé měsíce.

Tagy:
Ukrajina CNN Prima NEWS Rusko Ozbrojené síly Ruské federace