Zoufalá situace v Chersonu. Lidé se snaží uprchnout, Rusko bombarduje i evakuační místa

Obyvatelé Chersonské oblasti se vypořádávají s katastrofickou záplavou. Tu zřejmě způsobila ruská armáda, která je podezřelá z úterního odpálení hráze obří Kachovské přehrady. V okolí Chersonu se nachází reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. Mluvil například s dobrovolníky, kteří se Ukrajincům zasaženým tragédií nevídaných rozměrů snaží pomoci.

„Situace není příliš růžová, zvlášť pro lidi, kteří se snaží dostat ze zatopených oblastí. S několika z nich jsme mluvili. Nejvíce frustrující je pro ně skutečnost, že Rusové příliš nepolevují v útocích na Cherson a bombardují místa v blízkosti evakuačních bodů,“ uvedl Patrik Kaizr.

Od začátku kachovské katastrofy pomáhal v Chersonu například paramedik Sergej, a to na dobrovolné bázi. Kvůli ruským okupantům, kteří ostřelují evakuační místa, se rozhodl postavit stanoviště první pomoci na parkovišti u silnice za městem. „Veškerou pomoc dostáváme od dobrovolníků. Jde hlavně o vodu, léky či drogerii. Mám tu i mediky,“ řekl reportérovi CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry rozmlácené západní techniky včetně Leopardů. Okupanti zlikvidovali ukrajinský konvoj

Ještě ve čtvrtek, než Sergej místo první pomoci postavil, museli okolí prohlédnout pyrotechnici, jelikož jsou tamní pole plná ruských nášlapných min. Ti, kteří utíkají z Chersonu, se mohou na parkovišti i vykoupat v provizorní sprše. Vyhládlé uprchlíky zase potěšil kastrol a v něm boršč, který uvařily dívky z blízké vesnice.

Dobrovolníci nakládají do auta balíky pitné vody. Poté si oblékají neprůstřelné vesty. Jiným způsobem pomoc rozvážet ani nelze. Do stanoviště první pomoci dorazil například Ljoňa. Ten ve čtvrtek zachránil babičku ze zatopeného bytu v Chersonu. Na parkoviště přišel kvůli lékům – babička si je totiž kvůli panice v bytě plném vody zapomněla.

Katastrofa obrovských rozměrů

„Babička je v pořádku. Já se každý den do Chersonu vracím. Nechala totiž v bytě psy a ty je potřeba krmit,“ řekl Ljoňa reportérovi CNN Prima NEWS. Že je protržení Kachovské přehrady kromě humanitární katastrofy také katastrofou ekologickou, dokazuje například i obrovské množství mrtvých ryb v řece Inhulec, která zatopila vesničku Snihurivka.

K silné explozi na jihu Ukrajiny, která zničila hráz obří Kachovské přehrady, došlo v noci na úterý. Kyjev a Moskva se z destrukce obvinily navzájem. Analytici nicméně upozorňují, že vzhledem k očekávané ukrajinské ofenzivě i okolnostem výbuchu je mnohem pravděpodobnější ruské zavinění.

Prolomení hráze způsobilo, že se do ukrajinské krajiny vylilo obrovské množství vody, což působí katastrofální záplavy s naprosto nedozírnými dopady. Do Dněpru se navíc dostalo průmyslové mazivo. Kyjev zničení přehrady označil za „ekocidu“.

Tagy: