Mohutný nálet Ukrajinců. Drony v Belgorodu útočily na tajné služby, hoří rjazaňská rafinerie

Ukrajinské drony útočily v ruském Belgorodu.

Dronové útoky na Rusko

Ruská protiletecká obrana v noci na středu sestřelila 58 ukrajinských dronů nad nejméně šesti oblastmi, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Jeden bezpilotní letoun narazil i do budovy ruské tajné služby FSB v Belgorodu, kde poškodil fasádu a rozbil okna, píše agentura TASS.

Ruské úřady už dříve uvedly, že sestřelené drony způsobily menší škody na infrastruktuře a obytných budovách. Ruskojazyčný server BBC News napsal, že v rafinerii u Rjazaně po dronovém náletu hoří. Útok později potvrdil rjazaňský gubernátor Pavel Malkov. „Podle předběžných údajů jsou na místě oběti,“ napsal na Telegramu.

ČTĚTE TAKÉ: Ruští rebelové znovu útočí na území Kremlu. Paradoxně tím pomáhají Putinovi, varuje Just

Rusko se nebývale vysokému počtu dronových náletů bránilo už v noci na úterý a během úterního dne, kdy bezpilotní letouny způsobily požár v rafinerii společnosti Lukoil v Novgorodské oblasti a v skladu pohonných hmot ve městě Orel. Útoky oznámil i Belgorod, kde dron zasáhl radnici.

Podle ruské armády protiletecká obrana během noci a středečního rána „zadržela a zničila“ 11 dronů nad Belgorodskou oblastí, osm na Brjanskou, 29 nad Voroněžskou, osm nad Kurskou a po jednom bezpilotním letounu nad Leningradskou a Rjazaňskou.

„Nebezpečí útoku bezpilotních letounů stále trvá,“ uvedl ráno na Telegramu gubernátor Voroněžské oblasti Alexandr Gusev, podle kterého bylo nad oblastí sousedící s Ukrajinou zničeno více než 30 dronů. Později uvedl, že za posledních 24 hodin jich celkem armáda v oblasti zničila přes 40.

V Leningradské oblasti obrana sestřelila dron, když se blížil k ropné rafinerii, sdělil zdejší gubernátor Alexandr Drozdenko. Na práci zařízení to podle něj nemělo žádný dopad.

V Belgorodské oblasti padající trosky dronů podle zdejších úřadů poškodily plynové potrubí a připravily několik vesnic o elektřinu. V oblastní metropoli se cílem útoku stala nejen budova FSB, ale i bytová budova. Podle místních úřadů nejsou žádní zranění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vladimir Putin na prohlídce bombardérů

Tagy: