Ukrajinské drony zaútočily na Belgorod. Sedm lidí zemřelo, zraněných jsou desítky, tvrdí úřady

  • Téma: Rusko
  • ČTK
  • CNN Prima NEWS
  • Aktualizováno 6. května 2024 11:17
Útok na Belgorod (16. 3. 2024)

Dronový útok na Belgorodskou oblast

Sedm lidí zemřelo při útoku dronů v ruské Belgorodské oblasti, která leží u hranic s Ukrajinou. Informoval o tom v pondělí ruský masokombinát, jehož mikrobusy tito lidé jeli v okamžiku útoku do práce. Dalších 40 lidí utrpělo zranění, oznámil zástupce ministerstva zdravotnictví.

„V tomto okamžiku máme informace o sedmi zemřelých zaměstnancích chovu prasat v Grajvoronu a Borisovce,“ uvedla společnost Agro-Belogorje, kterou cituje agentura TASS. Firma upozornila, že informace se upřesňují.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bombové či žhářské útoky. Rusko plánuje sabotáže napříč Evropou, varují tajné služby

Spolupracovník ruského ministerstva zdravotnictví Alexej Kuzněcov řekl, že 30 lidí skončilo v nemocnici a deset dalších zdravotníci ošetřili ambulantně. Mezi zraněnými jsou tři děti.

Gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov na svém telegramovém účtu napsal, že útok se stal u vesnice Berezovka, která leží nedaleko hranic s Ukrajinou.

Ve Starém Chutoru, což je další ves v pohraničí, dron podle Gladkova poškodil objekt telekomunikační infrastruktury. Nikomu se nic nestalo. V okolí Borisovky při jiném dronovém útoku utrpěl zranění muž v osobním autě.

Ruské příhraniční regiony v souvislosti s ruskou invazí do sousední země čelí ostřelování a útokům dronů, které ruské úřady připisují Ukrajině. Kyjev se k nim nevyjadřuje.

Na Ukrajině byly bez proudu statisíce lidí

Při ruském dronovém útoku na město Sumy na severu Ukrajiny byla v noci na pondělí poničena energetická infrastruktura, oznámil šéf Sumské oblasti Oleksij Drozděnko. Bez dodávek elektrického proudu zůstaly statisíce lidí. Ukrajinská protivzdušná obrana v noci sestřelila 12 ze 13 útočných dronů Šáhed, tvrdí letectvo.

Sumy leží několik desítek kilometrů od ukrajinsko-ruské hranice. Ruská armáda na Sumskou a sousední Charkovskou oblast podniká každodenní útoky různými prostředky. V noci na pondělí podle serveru Ukrajinska pravda zaútočila řízenými leteckými bombami na Zoločiv v Charkovské oblasti a poničila mnoho objektů civilní infrastruktury. Zranění utrpěla jedna žena.

Vedení vysokého napětí ruská armáda poničila také u Červonohryhorivky, která leží v Dněpropetrovské oblasti na břehu poškozené Kachovské přehrady, informovaly ukrajinské úřady.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Další jednání o míru na Ukrajině brzy začne. Vlivný list odhalil tvrdá vyjednávání o příměří

Tagy:
invaze dron Ukrajina Rusko Kyjev Belgorod Sumská oblast Vjačeslav Vladimirovič Gladkov Bjarozaŭka