Kde udělali soudruzi chybu? Putinova nedobytná pevnost má všechna „nej“, ale také jeden háček

Nejenom únikové tunely, ale i záložní energetický systém, bunkr nebo velín, web Business Insider zveřejnil rozbor „tajného“ podzemního komplexu nepřiznaného černomořského sídla ruského prezidenta Vladimira Putina. Palác disponuje řadou okázalých a luxusních zařízení i velkým množstvím bezpečnostních prvků, má však i jednu klíčovou slabinu. Společnost, která podzemní prostory vybudovala, totiž na internetu zveřejnila jejich architektonické plány.

Kde udělali soudruzi chybu? Tuto legendární otázku si nad počínáním architektů nejmocnějšího muže Ruska zřejmě pokládá mnoho lidí. Projektantská společnost Metro Style totiž na svých webových stránkách zveřejnila detailní návrhy bunkru, velínu i tunelů vedoucích z údajného Putinova sídla na pobřeží Černého moře. Vzhledem k množství bezpečnostních prvků, včetně zřízení bezletové zóny nad pozemky, je zdánlivé selhání utajení přinejmenším podivuhodné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Západ stoupá po žebříku eskalace. Dodávkami F-16 Ukrajině velmi riskuje, vyhrožuje Moskva

Na plánech jsou nad sebou vidět dva tunely spojené výtahem. Spodní z nich vede na přilehlou pláž, je zhruba 60 metrů dlouhý a šest metrů široký, zároveň je vybaven i jezdícím chodníkem. Z dokumentů je patrné, že kromě možnosti úniku mohou tunely sloužit i k dočasnému přežívání. Zřejmě dokážou odolat i výbuchu. Zda by ruského vládce ochránily i před jaderným útokem není jasné. V nákresech totiž chybí informace o způsobu vyztužení téměř 40centimetrových betonových zdí i o použití dalších materiálů, vysvětlil pro Business Insider statik Thaddeus Gabryszewski.

Podle odborníka je pozoruhodné i schéma kabelových systémů. „Nosiče by se daly využívat ke komunikaci, osvětlení či napájení. Jenom pro samotný tunel je to opravdu hodně kabelů. Mohlo by se jednat o zálohu pro celý palácový komplex,“ doplnil Gabryszewski.

Putin vlastnictví komplexu odmítá

Investigativě okolo opulentního sídla, jehož součástí jsou mimo jiné vlastní kostel, vinný sklep, kasino či hokejové kluziště, se již dříve věnoval dnes Kremlem vězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj. Podle zprávy jeho protikorupční nadace vlastní ruský vládce palác skrz složitou síť svých blízkých osob a společností.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov tehdy nařčení odmítl jako „nesmyslná“. O dlouholetém skrytém Putinově napojení na komplex však informovala i řada dalších zdrojů. Na webových stránkách společnosti Metro Style jsou plány oficiálně určeny pro penzion ve městě Gelendžik nedaleko komplexu.

Mohlo by vás zajímat  Putin na Den vítězství pronesl rozhodný proslov:

Tagy: