Bachmut už je jen v našich srdcích, seznal Zelenskyj. Biden mu přislíbil nový balíček pomoci

Ruské síly navzdory tvrzení vagnerovců i Moskvy stále nedobyly Bachmut, říká ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Je však prý potřeba si uvědomit, že město je kompletně zničené a zůstává proto již jen v ukrajinských srdcích. Hlava napadeného státu se tak vyjádřila před setkáním se svým americkým protějškem Joem Bidenem. Ten přislíbil nový balíček vojenské pomoci, zahrnující munici, dělostřelectvo i obrněná vozidla.

Zelenského vyjádření způsobilo dočasné nedorozumění. Jeho negativní odpověď na otázku – „Je Bachmut stále v ukrajinských rukou? Rusové řekli, že Bachmut dobyli.“ – totiž mnozí původně interpretovali jako nepřímé potvrzení ruské kontroly nad městem. Prezidentův mluvčí Serhij Nykyforov později vyjádření korigoval pro stanici CNN. Odmítavá odpověď prý byla naopak mířena k ruským tvrzením. Svá předchozí slova nakonec upřesnil i sám Zelenskyj. „K dnešnímu dni Ruská federace neokupuje Bachmut. Vím přesně, co se tam děje, detaily ale nemohu poskytnout,“ sdělil podle agentury AP novinářům.

Zničili všechno. Dnes už je jen v našich srdcích. Na tom místě už nic není,“ doplnil Zelenskyj podle agentury AP před jednáním s americkým prezidentem Joem Bidenem v Hirošimě, kde se koná setkání zemí skupiny G7. Ukrajinci zprávu o dobytí města popírali již po jeho ohlášení vůdcem vagnerovců Jevgenijem Prigožinem. Podle vyjádření náměstkyně ministra obrany Hanny Maljarové ze soboty ve městě stále probíhají boje.

V bitvě o jeden ze symbolů ruské invaze na Ukrajinu mělo navíc dojít k dramatickému zvratu. „Nepřítel selhal v obklíčení Bachmutu a ztratil některé dominantní vyvýšené pozice v okolí. Postup našich vojsk značně ztěžuje pobyt nepřítele ve městě. Naše jednotky Bachmut částečně obklíčily, což nám dává příležitost nepřítele zničit,“ doplnila náměstkyně v neděli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Západ stoupá po žebříku eskalace. Dodávkami F-16 Ukrajině velmi riskuje, vyhrožuje Moskva

I kdyby se pád Bachmutu potvrdil, dobytí posledních částí města by pro Rusko nemělo strategický význam, zhodnotil Institut pro studium války. „Jejich ovládnutí nezískává ruským silám operačně významné území k dalšímu vedení útočných operací ani silnou pozici k obraně před ukrajinskými protiútoky.“ Údajné vítězství Prigožinových mužů by proto mělo být pouze symbolické. „Jeho oznámení o stažení vojsk naznačuje, že se nechystá pokračovat v úsilí tlačit ofenzivu dále na západ od Bachmutu,“ doplnil institut.

Stažení z oblasti je v současnosti pro Vagnerovu skupinu hlavní motivací, domnívá se mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj. „Stahuje ocas, protože ztratil své nejlepší lidi. Jeho skupina byla ve skutečnosti poražena,“ sdělil ukrajinské stanici Free Radio.

Nová podpora od USA

Americký prezident Joe Biden přislíbil Ukrajině při setkání se Zelenským další vojenskou pomoc. Balíček má zahrnovat munici, dělostřelectvo, obrněná vozidla i výcvik vojáků, informovala agentura Reuters. Celkově se má jednat o podporu v hodnotě až 375 milionů dolarů (zhruba 8,2 miliardy korun).

„Poděkoval jsem mu za významnou finanční asistenci, která v součtu dosahuje 37 miliard dolarů (téměř 814 miliard korun) a za nový balíček podpory. Ocenil jsem rozhodnutí amerického prezidenta o podpoře mezinárodní letecké koalice. Probrali jsme další spolupráci k posílení obranných schopností naší země, implementaci ukrajinského mírového plánu i projekty na rekonstrukci Ukrajiny,“ shrnul Zelenskyj klíčové body summitu na Twitteru.

Tagy:
Moskva Ukrajina Joe Biden Volodymyr Zelenskyj USA Rusko Kyjev G7 Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Bachmut Hanna Maljarová