Ukrajinské odhodlání a ruský chaos. Novináři prvně navštívili části osvobozeného Bachmutu

Štáb novinářů Sky News se mohl jako první podívat na území kolem Bachmutu, které Ukrajinci osvobodili při lokální protiofenzivě. Podle novinářů tento úspěch poskytl Ukrajincům výraznou vzpruhu, Rusové naopak měli oblast opouštět velmi ve spěchu. I tak jednotky Kremlu nadále ovládají zhruba 90 procent města.

Bachmut drží a s ním i ukrajinský symbol odporu a utrpení. Město, o které se svádí bitva už téměř rok, v posledních týdnech téměř celé zabrali Rusové, teď se ale situace mění. Při poslední ukrajinské protiofenzivě se totiž jednotkám Kyjeva podařilo dobýt část území zpět.

Osvobozenou zónu, za kterou okamžitě vznikla nová frontová linie, teď navštívili novináři britské televze Sky News, jako první štáb vůbec. Podle amerického Institutu pro studium války se Ukrajincům za poslední týden podařilo osvobodit asi 16 kilometrů čtverečních území.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poslední rozhovor padlého českého medika: Raněné vozíme i v dodávce na peníze, popisoval

„Boje jsou zde nadále velmi tvrdé, posledních pár stovek metrů k nové frontové linii musí jít člověk pěšky po otevřené krajině. Ruské linie jsou nedaleko, jen pár stovek metrů od místa, kde stojíme,“ popsali z místa novináři Sky News.

Úkryty v norách

Ti pozorovali významný kontrast mezi ruskými a ukrajinskými vojáky. U jednotek Kyjeva zaznamenali jasné známky bojovnosti a vzpruhy morálky, kterou poslední výpad způsobil.

„Jistěže jsme optimističtí. Víme, co děláme, víme, jak se bránit a jak útočit. Taky víme, že nakonec – za dva, tři nebo pět let – válku vyhrajeme,“ sdělil novinářům ukrajinský voják.

Ruská armáda naopak podle Sky News vykazovala známky chaosu. Před ukrajinskou protiofenzivou se měli Rusové stahovat velmi narychlo. Ukrajinci žurnalistům ukázali liščí nory, ve kterých se Rusové skrývali, když ukrajinská lokální protiofenziva začala.

„Mnoho z nich bylo zřejmě zraněno. Všude kolem ležela použitá škrtidla, polní obvazy a roztrhané oblečení,“ uvedli novináři.

Po Rusech zůstali v úkrytech bedny s municí. A na zemi ležela také helma s dírou po kulce.

Také Ukrajinci ale ztratili při postupu své muže.

„Ano, máme ztráty, dva lidé zemřeli a byli velmi mladí. Co s tím zmůžeme?“ sdělil štábu ukrajinský voják.

Tagy: