Ukrajinský velvyslanec požaduje zákaz ruských vlajek v Německu. Oslava barbarství, říká

Ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk

Válka na Ukrajině (13.4.2022 9:00)

V neděli se v několika německých městech sešli proruští demonstranti. Ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk nyní požaduje, aby tamní vláda zakázala ruské vlajky na protestech. „Nechápu, proč před tím němečtí politici zavírají oči. Pokud demonstrujete s ruskou vlajkou, pak automaticky podporujete stát, který vede vyhlazovací válku proti Ukrajině a našemu civilnímu obyvatelstvu,“ zdůraznil velvyslanec.

Několik stovek lidí se v neděli zúčastnilo proruských demonstrací ve Frankfurtu nad Mohanem, Hannoveru a také v regionu Allgäu. Dolnosaské ministerstvo vnitra již dříve oznámilo, že zobrazování písmene „Z“, tedy symbolu podpory ruské invaze na Ukrajinu, je již klasifikováno jako trestný čin a nepřípustné jsou také formy vyjadřování názorů, které hromadně a důrazně ukazují příslušnost k ruskému národu. Patří sem také vyvěšování vlajek SSSR nebo svatojiřské stuhy.

V souvislosti s protesty se mimo jiné ozval i ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk, který povolení demonstrací ostře odsoudil. „Nejde o svobodu projevu. Pod ruskou vlajkou jsou znásilňovány a vražděny ženy a děti,“ napsal na Twitter. Poté navázal dalším tweetem, v němž hovořil o „obrovské ostudě“ pro Německo.

Oslava barbarské agrese

O něco později Melnyk v rozhovoru pro DPA vyzval k zákazu ruských vlajek a dalších státních symbolů na proruských demonstracích v Německu. „Nošení všech oficiálních symbolů agresorského státu – jako je ruská vlajka – by mělo být zakázáno zákonem, dokud Rusko vede vyhlazovací válku proti ukrajinskému národu,“ řekl.

Vystavování ruských symbolů podle něj nemá nic společného se svobodou projevu, ale s „oslavou barbarské agrese“ uprostřed Evropy.

Melnyk oznámil, že povede „velmi konkrétní jednání“ s německou vládou. „Nechápu, proč před tím němečtí politici zavírají oči. Pokud demonstrujete s ruskou vlajkou, pak automaticky podporujete stát, který vede vyhlazovací válku proti Ukrajině a našemu civilnímu obyvatelstvu,“ dodal velvyslanec.

Tagy: