Ukrajinští uprchlíci v hledáčku gangů. Objevují se první případy vykořisťování

Nejen děti a matky. Z Ukrajiny museli uprchnout i senioři.

Ukrajinci jsou v hledáčku zločineckých skupin

Do Česka podle aktuálních informací premiéra Petra Fialy (ODS) už dorazilo 300 tisíc ukrajinských uprchlíků. A právě oni jsou často v hledáčku zločineckých skupin. Ohrožené jsou zejména ženy a děti, kterých z války utíká nejvíce. Objevují se první případy vykořisťování. Policie ale zaznamenala i další nekalé praktiky.

Na jeden z prvních případů vykořisťování ukrajinských uprchlíků se přišlo na Svitavsku. Běžence ubytovala a zaměstnala pracovní agentura. „Tito uprchlíci následně dostávali finanční odměny 100 až 200 korun v rámci celodenní práce,“ popsal starosta Svitav David Šimek.

Na problém uprchlíků se přišlo v podstatě náhodou, když si přišli pro humanitární pomoc. „Poskytli a zajistili jsme jim náhradní bydlení a víme, že už mají klasické zaměstnání,“ dodal Šimek.

Manipulace organizovaných gangů

Podobné případy zaznamenalo i ministerstvo práce a sociálních věcí. Hlavně v době, než začala fungovat asistenční centra pro uprchlíky. „Na uprchlíky se obracejí – nebojíme se to říct – organizované gangy. Zpravidla to jsou Ukrajinci, kteří hovoří jejich řečí a příchozí k nim mají automaticky důvěru,“ vysvětlila mluvčí resortu Eva Davidová.

Ministerstvo teď chce zvýšit počty kontrol zaměřených na zaměstnávání cizinců. V případě jejich zneužití hrozí viníkovi pokuta až 10 milionů korun. Podle nastupujícího policejního prezidenta Martina Vondráška se zatím uprchlíci stali terčem zhruba třiceti trestných činů, mezi které třeba patří krádeže nebo slovní a fyzické napadení. „Z těchto čísel v tuto chvíli v žádném případě nevyplývá nic alarmujícího,“ sdělil Vondrášek.

Chystá se speciální kampaň

Zneužívání uprchlíků při jejich zaměstnávání ostře odsoudil šéf odborářů Josef Středula nebo viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza. „Nikdo jim nesmí dávat nižší mzdu než českému zaměstnanci,“ zdůraznil Středula. „Je to absolutně nepřijatelná praktika a pokud se něco takového objeví, jsou potřeba opravdu exemplární tresty,“ doplnil Prouza.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce uprchlíky varovat před možným zneužitím ze strany organizovaného zločinu. Chystá proto speciální kampaň, ve které budou vystupovat občané Ukrajiny.

Tagy: