Obránci Azovstalu si stěžují na vlastní vládu: Udělala chybu, zbývá nám jediná naděje

Ukrajinští vojáci v Azovstalu kritizují vládu. Stěžují si, že jim nikdo není schopný pomoct

Ukrajinští obránci z oceláren Azovstal v Mariupolu si stěžují na vládu své země. Zlobí se, že jim nedokáže zajistit pomoc. Podle reportéra CNN Prima NEWS Matyáše Zrna vkládají naději do mezinárodní mise, která by je zachránila.

Rusko už ovládá v podstatě celé pobřeží Ukrajiny. Ocelárny Azovstal ve městě Mariupol ale stále brání ukrajinští vojáci. Ti ovšem nyní ostře kritizovali vlastní vládu. „Mluvili jsme s vojáky a důstojníky, kteří bojují i na jiných bojištích, než je Azovstal, a sdílejí trpkost, že nikdo nepomůže jejich spolubojovníkům v Azovstalu,“ popsal reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Vojáci v Azovstalu mají pověst hrdinných bojovníků. „Přirovnávají se k obráncům Thermopyl či Stalingradu,“ popsal Zrno. Že jim nikdo nedokáže pomoci, prý nesou těžce.

„Ukrajinští vojáci vkládají jedinou svou naději do mezinárodní expedice, která by dostala bojovníky z Azovstalu pryč. To ale záleží na Rusku,“ popsal Zrno. Vojáci podle něj kritizují vládu hlavně za to, že nedostatečně připravila obranu jihu země před vypuknutím války.

Ukrajinští vojáci, kteří se v ocelárnách skrývají, uvedli, že probíhá intenzivní ostřelování jejich pozic. „Jen během noci jsme napočítali více než 25 bojových letů,“ popisují vojáci pro web pravda.com. Během posledních tří dnů byli z Azovstalu evakuováni civilisté, vojáci ale stále zůstávají a mohou jen doufat, že se dostanou pryč také.

Tagy: