Drulák: Ukrajina nemůže válku ustát. Označovat Hamás za loutku Ruska je absurdní

Diplomat a bývalý český velvyslanec ve Francii Petr Drulák

K VĚCI 2.11.2023

Tvrzení, že je Hamás loutkou Ruska, je zcela absurdní. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl bývalý diplomat a politolog Petr Drulák. Přijetím představitelů teroristické organizace podle jeho slov chtěli Rusové demonstrovat odvrat od proizraelské politiky, jenž souvisí s postojem židovského státu ke konfliktu na Ukrajině. Válečná situace mezi Izraelem a Palestinou podle něj nahrává právě Kremlu, protože odvrací pozornost od války na ukrajinském území. Zdůraznil, že síly obránců se vyčerpávají a napadená země nemůže konflikt ustát.

Rusko nemá podle politologa zájem jakkoliv ovlivňovat dění na Blízkém východě podporou palestinských radikálů. „Myslím, že je zcela absurdní tvrdit, že je Hamás jakási loutka Ruska. Tím, že přijalo představitele této organizace, chtěl dát Kreml najevo, že opouští dřívější proizraelskou politiku. Izrael se totiž staví jasně proti ruské invazi na Ukrajinu,“ řekl Drulák v pořadu K věci. Názor, že Rusko ponouká ke konfliktu, považuje za nesmyslný.

K TÉMATU: Měsíční jatka na Ukrajině a absolutní rekord. Rusové za říjen ztratili 23 tisíc vojáků

Vedení Ruska izraelsko-palestinský konflikt vyhovuje. „Odvrací pozornost od dění na Ukrajině. Navíc se na úrovni OSN a mezinárodního společenství vytváří koalice, která se orientuje protiizraelsky, a tudíž i protiamericky,“ vypíchl Drulák s tím, že konflikt Rusku pomáhá v „boji o světové veřejné mínění“.

Podpora Ukrajiny ze strany Spojených států je v očích politologa bezprecedentní. „Nikdy nikoho takto nepodporovali. Ovšem od začátku bylo jasné, že intenzita pomoci je neudržitelná. Proti sobě nyní stojí výroba střeliva a zbraní západních zbrojovek a ruská produkce, v níž spočívá síla celé země,“ řekl. „Ukrajina se vyčerpává, takže je jasné, že válku nemůže ustát,“ uvedl.

Drulák se domnívá, že regionální eskalující konflikty mohou na geopolitické scéně přerůst i v konflikt světových hráčů. „A to zejména, když ony velmoci stojí za znepřátelenými stranami. Může k tomu dojít na Ukrajině, ale i v případě Izraele,“ zdůraznil v pořadu K věci.

Zmínil také, že otázkou v tomto ohledu zůstává zapojení Íránu, popřípadě Turecka. Pro obavy z celosvětového střetu není důvod. „Prozatím se ale nejsilnější světové státy stavějí ke konfliktu velmi zdrženlivě. Prozatím nic nenasvědčuje tomu, že by mělo dojít ke střetu, o němž se hovoří jako o třetí světové válce,“ shrnul politolog.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry totální anarchie. Ukrajinci zaskočili početný konvoj, okupanti vzali nohy na ramena

Tagy: