Peklo v Bachmutu na unikátních záběrech. Zuřivé boje v ulicích, nálety a všude hustý kouř

Bachmut je plný kouře z ohňů a kouřových granátů. Ukazují to unikátní snímky, které zveřejnila 24. mechanizovaná brigáda krále Danyla na svém Facebooku. V místě, kde se vedou jedny z nejtvrdších bojů, zaznamenali Ukrajinci v posledních dnech několik úspěchů, informuje americký Institut pro studium války (ISW).

„Takhle vypadá Bachmut v těchto chvílích. Možná si myslíte, že je to mlha, ale není. Toto je kouř z ohně a kouřových granátů, které nepřítel používá při svých zoufalých pokusech prorazit naši obranu,“ napsala 24. mechanizovaná brigáda krále Danyla ke snímkům z Bachmutu, které sdílela na svém Facebooku.

U Bachmutu se přitom již několik týdnů odehrávají ty nejtvrdší boje. „Po krátké taktické pauze nepřítel opět zahájil aktivní útok na obytné oblasti. Dělostřelecká palba a raketové a letecké údery neustávají ani na minutu. Každý metr města je pod palbou,“ popsal velitel jednotky jménem Princ. Jeho jednotka prý navzdory pekelným podmínkám nadále úspěšně provádí bojové mise.

ISW: Ruští vojáci utíkají z boje

O postupu ukrajinských vojáků v sobotu ve své pravidelné zprávě informoval americký Institut pro studium války (ISW). Odkázal přitom na videozáběry z pátku, které ukazují ruské vojáky prchající před ukrajinskou dělostřeleckou palbou na jižním břehu Berchivské nádrže asi čtyři kilometry severozápadně od Bachmutu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Miny na zvířatech či ukryté do těl padlých. Zákeřné výbušné pasti ohrožují miliony Ukrajinců

„Tyto záběry potvrzují tvrzení řady ruských blogerů, podle nichž ukrajinské síly postoupily severozápadně od Bachmutu v oblasti mezi Bohdanivkou a Berchivkou,“ píše ISW. Videonahrávka zachycující ústup ruských vojáků byla podle ISW ověřena pomocí geolokace.

Britská vojenská rozvědka uvedla, že jižně od Bachmutu postoupily ukrajinské síly za poslední čtyři dny nejméně o kilometr. Tamní ústup ruských vojáků podle sobotní zprávy rozvědky odráží „kritický nedostatek důvěryhodných bojových jednotek na ruské straně“.

„Část ruské 72. samostatné motostřelecké brigády se v posledních čtyřech dnech pravděpodobně ve špatném stavu stáhla ze svých pozic na jižním křídle operací v oblasti Bachmutu,“ uvedlo britské ministerstvo obrany. Území, které ukrajinské síly dobyly zpět, označilo za takticky významné.

Prigožin: Ruská obrana se hroutí

Šéf žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin ale v pátek prohlásil, že jeho bojovníci kontrolují 95 procent Bachmutu a pokračují v útocích s cílem město kompletně dobýt. Zopakoval však zároveň své dřívější tvrzení, že jednotky pravidelné ruské armády utíkají z pozic na křídlech bachmutské fronty a ruská obrana se tam podle něj hroutí.

„Území, která se dobývala mnoho měsíců za cenu krve a životů našich bojových druhů, kteří denně postupovali o desítky nebo stovky metrů, dnes bez boje opouštějí ti, kteří mají držet naše křídla,“ prohlásil dříve Prigožin.

Tagy:
válka Facebook Ukrajina Rusko Vagnerova skupina Ozbrojené síly Ruské federace Institut pro studium války Jevgenij Prigožin 24. mechanizované brigády krále Danyla