Strašlivé záběry z války. Okupanta těžce zranil ukrajinský dron, Rus se pak střelil do hlavy

Osudy některých ruských okupantů na Ukrajině lze označit za skutečně tragické. Po sociálních sítích nyní koluje video, na němž voják, kterého fatálně poranila nálož shozená z ukrajinského dronu, obrátil svou zbraň proti sobě a střelil se do hlavy. Zoufalý čin zdokumentovala kamera bezpilotního letounu. Bližší okolnosti velmi brutálního videa je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit. Kyjev upozorňuje, že každý zlikvidovaný ruský voják mohl ještě žít, kdyby se neúčastnil okupace cizího území.

„Video zachycuje okupanta, který se snažil sestřelit ukrajinský dron. To se mu nepovedlo a přiletěl granát. Těžce raněný okupant následně proti sobě namířil zbraň a vystřelil si mozek z hlavy,“ komentoval na Twitteru brutální záběry český analytik a aktivista běloruského původu Andrej Poleščuk.

Upozorňujeme, že video obsahuje mimořádně drastické záběry.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Popáleniny až na kost. Jak fungují fosforové bomby? Rusové je zřejmě svrhli na Bachmut

„Přijet do cizí země – tisíce kilometrů vzdálené od vlastních rodných bažin – a zemřít tak hloupě. Stálo to za to? Za co jsi zemřel, okupante?“ uvedl běloruský opoziční web Nexta na Twitteru.

Záběry pořídila ukrajinská 92. mechanizovaná brigáda. „Ten, kdo přišel na cizí půdu, se sám ‚demilitarizoval‘. Přitom mohl žít,“ sdělila vojenská skupina na svém Telegramu. Ke střetu mělo dojít zřejmě v blízkosti doněckého Bachmutu.

Radikální řešení problému

Osamělý ruský voják se nejdříve kryl ve vyhloubeném zákopu, přičemž se snažil sestřelit ukrajinské bezpilotní letouny, které poletovaly vysoko nad ním. To se mu však stalo osudným. Jeden z dronů do blízkosti okupanta shodil bombu. Exploze vedla k fatálnímu poranění vojáka v dolní části těla.

Okupant se bezmocně svalil k zemi. Zranění nohou bylo tak vážné, že se již nedokázal ani postavit. Voják nějakou dobu nehybně ležel v zákopu, později se rozhodl pro radikální řešení – vzal svou útočnou pušku, namířil ji ke své hlavě a stiskl spoušť.

Jde o jedno z vůbec nejbrutálnějších videí dokumentujícíh invazi od počátku konfliktu v únoru 2022. Nutno podotknout, že ruská armáda v Bachmutu a jeho blízkém okolí ztrácí denně stovky vojáků.

Vyplývá to z pravidelných hlášení ukrajinského generálního štábu. Kyjevem uváděná čísla nelze nezávisle ověřit. Podle západních analytiků či amerického Institutu pro studium války (ISW) se údaje blíží realitě. Moskva své ani ukrajinské ztráty pravidelně nezveřejňuje.

Tagy: