Miny na zvířatech či ukryté do těl padlých. Zákeřné výbušné pasti ohrožují miliony Ukrajinců

Z Ukrajiny se stalo nejzaminovanější území světa, vyplývá ze zprávy nevládní organizace Globsec, která byla vydána koncem dubna. Proti Rusy nastraženým pastím se obráncům jen těžko bojuje. Okupanti jsou totiž velmi vynalézaví, výbušná zařízení instalují na zvířata, do těl padlých či na veřejně přístupná místa. S prosbou o pomoc se tak Ukrajinci obrací na zahraniční partnery, zejména Ázerbájdžán, který má s minovým terorismem a následným odminováním bohaté zkušenosti.

Po poli si to šine modrý traktor. Stroj zvenku chrání panely z poničených ruských tanků, na kterých jsou namalované ukrajinské vlajky. Traktor se plouží poněkud nejistě, nemá totiž řidiče. Na dálku ho ovládá farmář Olexandr Kryvcov z vesnice Hrakove v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny.

Traktor je vylepšen do podoby obrněného vozidla, aby při najetí na minu případnou explozi ustál. Zaminovaná pole jsou totiž pro ukrajinské farmáře mimořádně závažný problém. Jen za poslední dobu došlo k několika incidentům. Například 7. května v osvobozené části jihoukrajinské Chersonské oblasti traktor najel na ruskou minu, řidič přežil s těžkým zraněním. O den dříve došlo hned ke dvěma incidentům v Kyjevské a Charkovské oblasti. Ve všech případech za exploze mohl ruskou armádou zaminovaný prostor.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úspěch Ukrajinců u Bachmutu, Rusům utnuli plány. Expert mluví o psychologickém zlomu

Jak uvádí koncem letošního dubna zveřejněná zpráva nevládní organizace Globsec, v důsledku ruské invaze a okupace se Ukrajina stala největším zaminovaným územím na světě. Situace v zemi je horší než ve státech, které jsou symboly nekonečného konfliktu, jako je Afghánistán či Jemen. Organizace uvádí, že miny a nevybuchlá munice se nachází téměř na třetině Ukrajiny, přibližně na 174 tisících kilometrech čtverečních. Jen pro ilustraci, na toto území by se vešla Česká republika víc než dvakrát.

„Katastrofálně“ pomalé pokroky

Jak zároveň stojí ve zprávě, nejhůře zasažené oblasti Ukrajiny jsou právě Charkovská a Chersonská, které ruští vojáci okupovali nejdéle. Ukrajinská armáda tato území osvobodila v druhé polovině loňského roku během dvou úspěšných protiofenzivních operací.

Globsec také upozorňuje, že odminovací práce pokračují „katastrofálně pomalu“. Ročně se podaří vyčistit silami ukrajinského ministerstva obrany a vnitra pouze 64 kilometrů čtverečních – přičemž mezinárodní organizace jako je HALO Trust, Danish Demining Group či Fondation Suisse de Déminage zvládnou odminovat pouze zhruba 1,89 kilometrů čtverečních ročně.

Na odminování Ukrajiny se chce podílet i česká organizace Dárek pro Putina. Ve své kampani pořádá sbírku na odminovací zařízení Božena 5. Po vybrání potřebné sumy bude stroj předán hasičskému pyrotechnickému týmu na Ukrajině.

Mimořádné zkušenosti s odminováním má Ázerbájdžán. Jeho území je rovněž postiženo touto skrytou hrozbou. Jak loni v říjnu uvedl tamní prezident Ilham Alijev, zbavení se min bude zemi trvat nejméně 30 let. A podle Rozvojového programu OSN tyto práce budou stát přinejmenším 37,3 miliardy dolarů.

Tisíce obětí explozí

Za poslední tři dekády miny položené Arménií na ázerbájdžánském území připravily o život bezmála čtyři tisíce osob. Od druhé války o Náhorní Karabach, která proběhla v roce 2020 a Ázerbájdžán v něm získal své mezinárodně uznané území, si exploze arménských min vyžádaly víc než 260 životů.

„Jednoznačně bude ázerbájdžánská zkušenost s likvidací min pro Ukrajinu mimořádně důležitá, vhledem k ohromným praktickým zkušenostem země v souvislosti s konfliktem o Náhorní Karabach. Jsem přesvědčen, že se o tomto tématu pravidelně hovoří na bilaterálních schůzkách představitelů Ukrajiny a Ázerbájdžánu. Baku aktivně pomáhá Ukrajině v humanitární sféře, například s překonáním následků ruské armády vyvolat energetickou krizi v zemi bombardováním kritické infrastruktury,“ vysvětloval pro CNN Prima NEWS Maxim Jali, profesor katedry mezinárodních vztahů kyjevské Národní letecké univerzity.

ČTĚTE TAKÉ: Osudová chyba prchajících Rusů. Ukrajinci je zničili jejich vlastní zbraní, ukazuje video

Jak dodává, na zbavení min tisíce metrů čtverečních území na Donbasu a jihu Ukrajiny, které zatím ještě okupuje Rusko, závisí život milionů obyvatel. „Bohužel s každým dnem se zvětšuje zaminované území, protože okupační vojska se připravují na protiofenzivu ukrajinských sil, která může nastat každým dnem,“ říká. Podle ázerbájdžánských úřadů „během okupace území Náhorního Karabachu a Východního Zangezuru Arménií bylo v těchto regionech arménskou stranou nainstalováno milion min“.

V Baku mají pro toto jednání arménské strany konkrétní termín: minový terorismus. Koncem loňského roku stálý představitel Ázerbájdžánu při OSN v otevřeném dopise vyzval generálního tajemníka organizace Antónia Guterrese, aby Arménie skončila s umisťováním min, které brání postkonfliktnímu rozvoji regionu. Experti proto uvádí, že Ázerbájdžán může poskytnout Ukrajině významné know-how jak se zbavovat výbušných pastí protivníka. Jak těch konvenčních, tak i zákeřných nástrah.

Ruská nechvalná vynalézavost

„Ruská vojska jsou nechvalně známá svou vynalézavostí. Instalují výbušná zařízení na zvířata, do těl mrtvých vojáků, ale i trojité minové pasti na polích, v lesích či na silnicích,“ uvádí zpráva Globsec k situaci na Ukrajině.

Podobné zkušenosti má i Ázerbájdžán. Tamní státní agentura pro odminování ANAMA uvedla, že poté, co arménské síly bez boje opustily obce v Lačinském okrese patřící Ázerbájdžánu, byly nastražené miny nalezeny pod podlahami domů či ve dvorech.

„Před vypuknutím války na Ukrajině se dalo říct, že nejvíce minami postiženou zemí v Evropě byl v širším geografickém ohledu Ázerbájdžán. Území Náhorního Karabachu bylo zaminováno jak protitankovými, tak i protipěchotními výbušninami. V Ázerbájdžánu se odminováním zabývá národní agentura ANAMA a také ministerstvo pro mimořádně situace. Používáme ty nejmodernější způsoby a techniku, abychom zbavili naše území této hrozby,“ zdůraznil pro CNN Prima NEWS Agil Rustamzade, renomovaný ázerbájdžánský vojenský expert.

Podle jeho slov ázerbájdžánské zkušenosti a know-how ve velké míře Ukrajina využije. „Mezi našimi státy panují přátelské vztahy a zcela jednoznačně Ukrajině pomůžeme s likvidací min. Ázerbájdžán je největší poskytovatel humanitární pomoci Ukrajině ze všech postsovětských zemí,“ dodal Rustamzade.

Tagy: