Ulice v Mariupolu jsou jako bažina. WHO se obává, že se ve městě rozšíří cholera

Zdevastovaný Mariupol (14.5.2022)

Situace v Mariupolu je kritická. Světová zdravotnická organizace (WHO) se obává, že se ve městě rozšíří nejrůznější infekční nemoci, zejména cholera. Problémem je poškození systému zásobování vody. Nevládní organizace WHO informovaly, že ulice připomínají bažinu.

Regionální ředitelka WHO pro mimořádné situace Dorit Nitzanová uvedla, že se v Mariupolu mohou rozšířit infekční nemoci, zejména cholera, a to kvůli vážně poškozenému systému zásobování vodou, cituje ji web Ukrajinska pravda.

Podle Nitzanové WHO obdržela od nevládních organizací působících v Mariupolu informace, že ulice jsou jako bažina a odpadní voda se mísí s pitnou. Dodala sice, že dodávky vody v Mariupolu byly „částečně obnoveny“, ale řada potrubí zůstává zničena.

Existuje proto riziko rozšíření řady infekčních onemocnění. „Včetně cholery. Pamatujeme si, že před rokem 2011 byly v Mariupolu případy cholery. WHO se na tuto situaci připravuje,“ dodala. Organizace nyní připravuje soupravy a vakcíny proti choleře a spolupracuje také s dalšími nevládními organizacemi na pomoc obyvatelům v okupované oblasti.

Varování přichází v době, kdy ruské jednotky odváží zraněné vojáky z poslední bašty ukrajinského odporu ve městě – oceláren Azovstal. Ve středu 18. května ruské ministerstvo oznámilo, že se v tomto týdnu vzdalo 959 ukrajinských vojáků.

Tagy: